Portal 072info

FHMZ – Kvalitet zraka ozbiljno narušen na gotovo svim mjernim mjestima u FBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U toku jučerašnjeg dana kvalitet zraka bio je ozbiljno narušen na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Općenito, u odnosu na prethodne dane, vrijednosti koncentracija zagađujućih materija su na istom nivou ili postepeno rastu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

I dalje su na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce) izmjerene srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (čestice  promjera manjeg od 10 mikrometara) više od 50 ug/m3, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka. Prema dostupnim informacijama i u Kaknju i Živinicama je situacija slična.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U Tuzli su osim koncentracija lebdećih čestica, prekoračene ponovo i granične vrijensoti za sumpordioksid. U Zenici su trenutno izvan funkcije svi analizatori sumpordioksida, ali na osnovu meteorološke slike i nepromjenjenih drugih uslova u odnosu na prethodne dane, može setvrditi da su koncentracije ovog polutanta slične onima koje su izmjerne u Tuzli i da postoje redovna prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti.

U Sarajevu osim koncentracija lebdećih čestica PM10 jučer su zabilježena i prva prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracija azotnih oksida.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– S obzirom na to da smo ušli u zimski period i prije dolaska kalendarske zime, može se očekivati ovakvo stanje kvaliteta zraka kao redovna pojava – navodi se u saopćenju.

Tokom današnjeg dana može doći do osciliranja u koncentracijama zagađujućih materija jer se očekuje nešto jači vjetar nego prethodnih dana, praćen mjestimičnom slabom kišom. Nažalost, ne može seočekivati da će ova kratkotrajna destabilizacija imati veći uticaj na poboljšanje kvaliteta zraka. U danima koji slijede opšti meteorološki uslovi kada je riječ o kvalitetu zraka su nepovoljni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Negativni efekti na zdravlje sa aspekta kvaliteta zraka se povećavaju sa produžavanjem ovakve situacije.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME