3 7
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 18:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su poslali saopćenje u kojem naglašavaju važnost praćenja vremenskih prilika, ali i opasnost od izdavanja upozorenja od neovlaštenih pojedinaca.

NER FIT

– U posljednje vrijeme učestala je pojava objava zvaničnih vremenskih prognoza i izdavanja zvaničnih upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave od strane pojedinaca, kao i nestručne analize istih.

Izdavanje upozorenja od strane pojedinaca je veoma opasno i štetno i za posljedicu mogu imati štete na materijalnim dobrima i gubitak ljudskih života. Nerijetko, ishitrena upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave izazivaju paniku, pogotovo među stanovništvom ranjivim na te pojave. Napominjemo da zvanična upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave mogu izdavati isključivo nadležne institucije, nikako pojedinci – ističe se u saopćenju.

Naglašeno je da Federalni hidrometeorološki zavod radi i nastavit će raditi u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Evropskog sistema za upozoravanje na opasne meteorološke pojave (METEOLARM) i Evropskog centra za poplave (EFAS).

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kako bi spriječili eventualne neželjene posljedice, molimo naše građane i medije da koriste zvanične vremenske prognoze i upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave nadležnih institucija, nikako pojedinaca. Takođe, molimo medije da u istiom tekstu ne obavljuju zajedno zvanične vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija i prognoze pojadinaca, jer veoma često dovode do zabune i građani ne mogu razlikovati ko je izvor informacije, nadležna institucija ili pojedinac. U potpunosti podržavamo rad mladih amatera i mladih koji žele u svojoj budućnosti biti meteorolozi, klimatolozi ili hidrolozi, ali im treba dati ulogu koja im pripada. Praćenjem informacija nadležnih institucija štitite sebe i svoju imovinu – navodi se u saopćenju FHMZ-a.

LIDER