FHMZBiH: U nedelju prestanak padavina, polovinom marta stiže pravo proljeće

Intenzitet sniježnih padavina će konstantno opadati do nedjelje, kada se očekuje prestanak padavina. Od 16. marta slijedi značajan porast temperatura i očekuje se pravo proljetno vrijeme, kazao je Bakir Krajinović, stručni saradnik u Sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u razgovoru za Anadolu Agency.

“Od 8. pa do 12. marta se očekuje period stabilnog i suhog vremena sa dugim sunčanim intervalima. Međutim, u ovom periodu, u Bosni se očekuju jutarnje temperature oko minus deset, a u Hercegovini oko jedan stepen Celzijusa”, kazao je Krajinović.

Prema njegovim riječima, dnevne temperature, zbog dugih sunčanih intervala, u Bosni će dostizati vrijednosti od 10, a u Hercegovini oko 15 stepeni.

“Od 12. do 16. marta očekuje se kratak period nestabilnog vremena sa umjerenim padavinama i porastom temperatura, pa će se jutarnje temperature u Bosni kretati oko minus jedan, a u Hercegovini oko četiri stepena”, istakao je Krajinović.

U nižim predjelima će biti kiša, a na planina postoji mogućnost za slab snijeg. Dnevne temperature u tom periodu, u Bosni će se kretati i oko 13, a u Hercegovini oko 15 stepeni.

“Od 16. pa do 20. marta, do kada se može vidjeti prognoza vremena, očekuje se period stabilnog, suhog i toplog vremena. Dnevne temperature u tom periodu će se kretati i do 15 stepeni u Bosni, a u Hercegovini i oko 17. Od 16. marta slijedi pravi porast temperatura i očekujemo to neko normalno proljetno vrijeme sa visokim temperaturama”, poručio je Krajinović.

On je kazao kako se građani ne moraju bojati još jednog vala velikih snježnih padavina.

bportal.ba