2412DD6F A257 4880 A58A B0CF7C13622E
AUTOR: P.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 19:20
KATEGORIJA: Izdvojeno / Sport / Svijet
FIXGEHALT

Vrhovni sud pravde u Brazilu proglasio je krivim Krovnu kuću svjetskog nogometa (FIFA) za kazneno djelo kršenja patenta, a oni koji pojedinačno budu proglašeni krivim, mogli bi biti osuđeni na čak četiri godine zatvora.

NER FIT

Naime, FIFA se tereti da je nezakonito stavila u upotrebu sprej kojim su sudije označavale udaljenost između lopte i živog zida, a stvarni izumitelji Pablo Silva i Haine Alemagn čekaju da brazilsko pravosuđe potvrdi iznos koji im FIFA mora nadoknaditi.

Marca navodi da kazna prijeti i predjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu, a AS saznaje da je u Brazilu kazna za kršenje ovog zakona od jedne od četiri godine zatvora.

Silva i Allemagne su istakli da su na kraju Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine imali dogovor s bivšim čelnicima FIFA-e za isplatu iznosa od 40 miliona eura, a sada se navodi da bi naknada koju bi Krovna kuća svjetskog nogometa mogla platiti pomenutom dvojcu mogla premašiti 100 miliona eura.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prvobitni dogovor su, navodno, imali su s bivšim čelnicima FIFA-e Juliom Grondonom i Josephom Blatterom.

Nakon prve optužbe prije Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine brazilski sudija je zabranio korištenje ovog spreja, no FIFA je samo promijenila ime brenda koji proizvodi i na taj način pokušala izvjeći zabranu.

LIDER