Portal 072info

FIFA poslala obavijest u Nogometni savez BiH: Kazne se pripremaju i za Džeku i Bešića

Nakon događaja iz Zenice, kada su kvalifikacioni susret za Svjetsko prvenstvo 2018. između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke (0:0) začinile nemile scene po posljednjem sudijskom zvižduku, nadležni organi Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) krenuli su u akciju.

Prema saznanjima “Dnevnog avaza”, u Nogometni savez Bosne i Hercegovine stigao je dopis Disciplinskog komiteta FIFA-e, kojim se naša asocijacija obavještava da je pokrenut postupak protiv NSBiH, pomoćnika Mehmeda Baždarevića Stefana Žilija (Stephane Gilli), ali i Edina Džeke i Muhameda Bešića.

Dok su se postupci protiv NSBiH kao organizatora utakmice i Žilija, koji je u sveopćem metežu na kraju susreta grčkom fudbaleru Janisu Janiotas izbio zube, mogli i očekivati, novost je da kazne slijede i našem najboljem strijelcu Džeki te Bešiću. Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je po završetku utakmice počeo sukob sa svojim klupskim kolegom iz Rome Kostasom Manolasom, demonstrirajući ponašanje kakvo ne treba da odlikuje vođu jedne ekipe, dok je zapaženu rolu u svemu odigrao i Bešić.

Sve je to stajalo u zapisnicima službenih lica, koji su ih prijavili nadležnim organima.

Nogometni savez BiH, kako saznajemo, ima rok do 29. juna da se izjasni o svemu, kao i trojka koja je markirana u izvještajima, dok će Disciplinska komisija FIFA-e konačnu riječ o slučaju dati najkasnije do 20. jula.

Dok NSBiH očekuje velika novčana kazna, a manje vjerovatno druge sankcije, Žili može očekivati drakonske sankcije. A za Džeku i Bešića teško je reći, ali ako one budu u okvirima suspenzije, možemo imati težak problem, jer naš tim sljedeći susret igra 31. avgusta na Kipru, gdje mora pobijediti. A nakon Gibraltara, kojem putujemo 3. septembra, očekuje nas duel s Belgijancima. Tako nam ostaje da se nadamo da Džeko i Bešić neće biti suspendirani na veći broj utakmica.

Avaz.ba

Podijelite članak