FIFA razmišlja o uvođenju novog revolucionarnog pravila na Svjetskom prvenstvu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Svjetsko prvenstvo kakvo poznajete odlazi u prošlost. Krovna kuća svjetskog fudbala FIFA planira uvesti velike promjene za sljedeći Mundijal koji će se za četiri godine održati u Meksiku, SAD i Kanadi – odnosno uvođenje izvođenja penala u slučaju da neriješenim rezultatom završe utakmice u grupama, javlja ugledni The Athletic.

Prema toj ideji, pobjednik penal-serije bi dobio bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode prije početka svake utakmice u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između reprezentacija jer bi se moglo doći u situaciju da određeni rezultat ide u korist dvije ekipe, a da treća ekipa ispašta, prenosi Avaz.

ČITAJ JOŠ:  Le Parisien piše: PSG očajno žele Zidana, pristali su i na posebnu klauzulu

Podsjetimo, sljedeći Mundijal će svakako biti drugačiji od ovoga jer će na njemu prvi put igrati 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri ekipe. Grupu će proći najbolje dvije ekipe.

Inače, za ovakvo uvođenje penal-serije zalaže se legendarni Marco van Basten, koji sada radi kao FIFA-in direktor za tehnički razvoj.

“Penali bi zaista mogli biti opcija za turnire s grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Zato što postoji veliki rizik da sva tri ekipe na kraju budu izjednačene po bodovima i golovima”, izjavio je Van Basten za njemački Bild.Ugledni “The Athletic” navodi kako postoji šansa da FIFA promijeni sistem takmičenja za naredni Mundijal, te da umjesto 16 bude 12 grupa sa po četiri ekipe.

ČITAJ JOŠ:  BHRT neće direktno emitovati sve utakmice Mundijala 2022.
072INFO TV