FIFA spremila posmatrače za utakmice u kvalifikacijama za SP 2018.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svjetska fudbalska federacija postaviće posmatrače da paze na moguće incidente na rasnoj osnovi tokom utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji i Kupu konfederacija u toj zemlji godinu dana ranije.

To je jedan od posljednjih koraka FIFA-e, koja je u posljednje dvije godine pojačala borbu protiv rasizma u svjetskom fudbalu.

“Zadovoljan sam što vidim da FIFA ozbiljno shvata problem rasizma i preduzima konkretne mjere kako bi spriječila ponašanje koje se kosi sa sportskim duhom”, rekao je fudbaler Mančester sitija i Obale Slonovače Jaja Ture na današnjem predstavljanju sistema za praćenje incidenata na rasnoj osnovi.

Navijači CSKA u Moskvi su tokom utakmice sa Mančester sitijem u Ligi šampiona 2013. godine vrijeđali Turea na rasnoj osnovi oponašajući majmunske zvuke. On je prošle godine upozorio da bi tamnoputi fudbaleri mogli da bojkotuju Svjetsko prvenstvo u Rusiji ako se ne riješi problem rasizma. Na osnovu procjene rizika, Mreža protiv diskriminacije u fudbalu (FARE) odlučiće na koje utakmice će biti postavljeni posmatrači.

“Postoji vjerovatnoća da će biti rasizma kada svoje utakmice igraju reprezentacije Engleske, Francuske ili Njemačke”, navela je mreža FARE.

Predsednik FIFA-e Sep Blater rekao je prošlog mjeseca u Moskvi da “ima još mnogo posla da se obavi” u borbi protiv rasizma u Rusiji.

U nedavnom izvještaju FAFE i još jedne organizacije navedeno je da je u posljednje dvije sezone bilo više od 200 slučajeva diskriminatornog ponašanja u ruskom fudbalu.

“Novi sistem praćenja je konkretna mjera koja će osigurati da fudbal šalje jasnu poruku različitosti a protiv svakog oblika diskriminacije”, rekao je Blater.