Portal 072info

FIFA suspendirala Nogometni savez Urugvaja

urugvaj

Prema pisanju lokalnih medija, Južnoamerička nogometna federacija privremeno je suspendirala Urugvaj zbog krize u tamošnjem Savezu. Naime, kompletan Izvršni odbor, na čelu s predsjednikom Sebastianom Bauzom, podnio je neopozivu ostavku. Sve se dogodilo nakon što je predsjednik države Jose Mujica, zbog velikih nereda tokom susreta Nacional – Newell's Old Boys, naredio policiji da se povuče sa stadiona Centenario i Parque Central.

Privremena suspenzija znači da Urugvaj do daljnjeg neće imati pravo glasa na kongresima CONMEBOL-a, kao ni u Izvršnom odboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA), a neće smjeti ni isticati kandidate za dužnosti u međunarodnim tijelima. Ova suspenzija, ipak, se ne odnosi na Svjetsko prvenstvo, pa će reprezentacija Urugvaja moći nastupiti u Brazilu, što je u petak potvrdio i predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Dodajmo i kako je u Urugvaju odmah izabrano novo vodstvo saveza nakon što se dio klubova pobunio protiv starog vodstva zbog neslaganja oko raspodjele novca od tv-prava za kvalifikacijske utakmice za SP.

Osim toga, čelnike tamošnjeg nogometa povezivalo se i s korupcijom, a politička opozicija s huliganima. Mujica je odlučio stati tome na kraj pod svaku cijenu, a FIFA se našla pred zidom ne želeći narušiti regularnost Svjetskog prvenstva dva mjeseca prije početka.

index.hr

Podijelite članak