FIFA uvodi nove promjene, odluka o ofsajdu će biti automatizirana

Screenshot 3 34
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nogomet se mnogo promijenio u proteklim godinama, a svjetska nogometna organizacija FIFA namjerava napraviti još jednu veliku promjenu kojom želi smanjiti mogućnost ljudske greške kada je riječ o ofsajdu.

FIFA-inšef za globalni razvoj nogometa, Arsene Wenger, želi da odluka o ofsajdu bude u potpunosti automatizirana, čime će se izbaciti odluka pomoćnog sudije.

“Postoje mnoge mogućnosti, zasad ne smijem govoriti o njima, ali će to biti velika evolucija u suđenju. Sve se detaljno proučava, a tehnologija čak može procijeniti da li je riječ o ofsajdu ili ne iako se radi o pet ili šest centimetara”, rekao je Wenger.

Trenutne odluke i pravila o ofsajdu redovno uzrokuju kontroverze u nogometu, a najnoviji slučaj je pogodak Francuza Kyliana Mbappea protiv Španije u finalu Lige nacija.

Čak ni VAR nije mogao riješiti problem, a Premiership sada testira različite debljine linija koje se povlače u namjeri da okonča kontroverze i debate.

Cilj FIFA-e je da ima efikasan alat do 2022. godine, koji će omogućiti u potpunosti automatizirane odluke o ofsajdu. Nakon toga će uslijediti testiranja i odobravanje tehnologije 2022. godine, što znači da bi se mogla koristiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.

Promjene se obično odobravaju u martu za narednu godinu pa ne bi bilo iznenađenje ni da se tehnologija počne koristiti 2023. godine.

GODISNJICA
MARKETING