Portal 072info

FIFA za rasizam kažnjava sa 30.000 KM, ali te iznose u BiH nije moguće naplatiti!

Na utakmici banjalučkog Borca i mostraskog Veleža u posljednjem kolu jesenjeg dijela prvenstva Premijer lige BiH došlo je do rasističkog navijanja i povika od strane navijača Borca „Ubij, ubij Turčina“, piše novinska agencija Patria.

Navijači su na ovaj nimalo primjeran način željeli odati počast ubijenom navijaču Crvene zvezde u Istanbulu Marku Ivkoviću, međutim sve se pretvorilo u fašističke povike sa tribina banjalučkog stadiona. 

Grupa navijača je prvo istaknula transparent “Marko Srbine, počivaj u miru”, da bi nedugo nakon toga počeli skandirati: “Ubij, ubij Turčina”.

Sjednica Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH bit će održana u srijedu, a tema na sjednici bit će i ovakvo skandalozno ponašanje navijača Borca.

Meho Alibašić, predsjednik Disciplinske komisije NSBiH u izjavi na novinsku agenciju Patria kazao je da moraju sačekati izvještaje kako bi se mogli odrediti prema ovom događaju. Međutim, FIFA-a ima jasne kazne kada je riječ o rasističkom navijanju, a odredba kaže da se izriče novčana kazna u iznosu od 30.000 KM.

Tačno je to da FIFA takve slučajeve kažnjava s 30.000 KM, ali kod nas to nije tako, jer se teško mogu naplatiti takvi iznosi. Mislim da će kazna biti vjerovatno 4.000 do 5.000 KM – kaže Alibašić.

Podijelite članak