Fikret Abdić se izjasnio da nije kriv na suđenju za više krivičnih djela

fikret abdić

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Fikret Abdić, načelnik Velike Kladuše, danas se izjasnio da nije kriv, a tereti se za više krivičnih djela, među kojima i zloupotrebu položaja.

Abdić je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno nezakonito provođenje postupaka javnih nabavki i favorizovanju jednog ponuđača, biroa SENNSA iz Velike Kladuše.

Osim toga, na teret mu se stavljaju nezakonita unapređenja državnih službenika, kao i pribavljanje imovinske koristi optuženom Sulejmanu Siliću, tadašnjem rukovodiocu svih službi.

Abdić je optužen i za najteži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja jer je, kako se navodi, koristeći službeni položaj i politički uticaj nezakonito i protivustavno donosio budžet opštine za 2019. i 2020. godinu, a sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara preduzeća “Agrokomerc” i za Opštu kladušku zadrugu, nezakonito izvlači tj. dodjeljuje novac iz Budžeta.

Odlučujući utjecaj

Abdić je u ovim udruženjima činio upravljačku strukturu i imao odlučujući utjecaj.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sulejman Silić, Fikret Pajazetović, Selim Kajtezović, Hašim Grahović, Sanja Silić i Fatma Galijašević, ranije je saopšteno iz kantonalnog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).

Kantonalni sud u Bihaću je 18. marta u cijelosti potvrdio sve tačke optužnice koju je Tužilaštvo (USK) podiglo protiv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića i ostalih u ovom predmetu.

Njima se na teret se stavlja da su formalno rukovodili biroom SENNSA u Velikoj Kladuši, koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u toj opštini.

Na današnjem ročištu i ostali su se izjasnili da nisu krivi, dok je Fatma Galijašević potpisala sporazum o priznavanju krivnje. Na ročištu se, zbog zdravstvenog stanja Sanje Silić, nisu pojavili Sanja i Sulejman Silić.

Izabran za načelnika

Abdić je uhapšen zajedno sa još pet saradnika 18. juna 2020. zbog sumnje u zloupotrebu položaja, a Sud USK mu je 21. juna odredio jednomjesečni pritvor. Iz pritvora je pušten nakon što su njegovi pravni zastupnici 28. oktobra podnijeli zahtjev Kantonalnom sudu u Bihaću da mu se omogući učestvovanje u predizbornoj kampanji.

Abdić je na lokalnim izborima u novembru prošle godine ponovo izabran za načelnika Opštine Velika Kladuša, a prije toga je proveo nekoliko mjeseci u pritvoru.

Fikret Abdić je i 2016. godine na lokalnim izborima izabran za načelnika Velike Kladuše i pored toga što je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine.

Sud u Karlovcu ga je 2003. godine osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine. U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata Agrokomerc”, jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog za izdvanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.