AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Bosna i Hercegovina na godišnjem nivou gubi 1,5 milijardi eura usljed odlaska mladih u inozemstvo. 

To je jedan od ključnih zaključaka istraživačke studije “Troškovi emigracije mladih iz BiH“, koju je proveo Institut za razvoj i inovacije uz podršku Westminster fondacije za demokraciju u BiH, u projektu koji podržava i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Ta prva studija o ovoj temi realizirana je na bazi javno dostupnih demografskih statistika, statistika obrazovanja i makroekonomskih podataka. 

Studija je pezentirana danas online putem u organizaciji Westminster fondacije za demokraciju u BiH. Na bazi navedenih parametara, studija daje odgovore na tri pitanja: koliki je iznos prosječnog troška obrazovanja visokoobrazovane osobe, koliki je oportunitetni trošak u pogledu gubitka potencijalnog BDP-a generiran godišnjom emigracijom stanovništva te koji su i koliki pozitivni efekti migracionog toka na privredu. 

Prema podacima koje je tokom današnje online prezentacije naveo vođa tima u izradi studije Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije, iz Bosne i Hercegovine najviše ljudi odlazi u Njemačku, potom u Sloveniju pa Austriju, dok su odlasci bh. građana u druge zemlje znatno manji.

Fild: Direktna ekonomska cijena - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baFild: Direktna ekonomska cijena

U rezimeu studije je navedeno da ukupni troškovi obrazovanja osoba koje napuštaju Bosnu i Hercegovinu u jednoj godini, u ovisnosti od obrazovne strukture, variraju od 650 miliona do nešto više od 800 miliona eura. 

– Dobijeni rezultati pokazuju da je direktno i indirektno, usljed nemogućnosti da godišnji odliv stanovništva bude spriječen njihovim zapošljavanjem, generiran godišnji gubitak potencijalnog BDP-a od oko 710 milijuna eura – navedeno je. 

Odlaskom “gotovih” stručnjaka iz matične zemlje, troškovi njihovog obrazovanja su „poklonjeni“ drugim zemljama. 

Prema Jevtovićevim riječima, nedovoljno novca od doznaka završi u investicijama u zemlji, dok se veliki dio ulaže u potrošnju i nekretnine, odnosno za životne troškove i nekretnine najbližih.

Jedan od navedenih zaključaka je da će nastavak trenda iseljavanja donijeti u budućnosti niz socio-ekonomskih problema, od kojih su neki primjetni već sad – pritisci na mirovinske fondove i zdravstvene službe i službe socijalne zaštite, smanjenje potencijalnog rasta BDP-a usljed više faktora. 

– Nedostatak ljudskog kapitala, u ne tako dalekoj budućnosti, umnogome može opredijeliti ekonomsku sudbinu zemlje, životni standard stanovništva – navedeno je također uz napomenu da osobe koje odlaze, odnose sa sobom, osim znanja i stečenog iskustva, ne tako malu vrijednost uloženih sredstava u njihovo obrazovanje.

Tokom današnje prezentacije, jedan od sudionika online skupa, ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field), u uvodnom obraćanju je zaključio da egzodus mladih talenata iz BiH ima direktnu ekonomsku cijenu.

Avaz