Filipinac preminuo nakon što je kažnjen sa 300 čučnjeva zbog kršenja policijskog sata

Mlađi muškarac preminuo je na Filipinima nakon što ga je policija primorala na 300 čučnjeva kao kaznu nakon što je uhvaćen da krši pravila o zaključavanju koronavirusa.

Darren Manaog Peñaredondo (28) zadržan je u četvrtak u gradu General Trias, predgrađu Manile, zbog kršenja policijskog sata.

Zvaničnici su se borili da zaustave infekcije u državi jugoistočne Azije i sve su više pribjegavali oštrijim metodama za provođenje ograničenja, kažu grupe za zaštitu prava, prenosi New York Times.

Pušten je sutradan, ali prvo je bio prisiljen odraditi 300 čučnjeva, rekli su njegovi rođaci.

Nije prvi put da su vlasti optužene za korištenje agresivne taktike protiv civila tokom pandemije. Predsjednik Rodrigo Duterte rekao je policiji prošle godine da se ne boji pucati u onoga ko “izazove komešanje”, nakon što je uhapšeno 20 ljudi koji su protestirali zbog ograničenja.

Prošle godine policija je ubila bivšeg vojnika koji pati od mentalnih problema dok je pokušavao preći kontrolni punkt za koronavirus.

Partnerica gospodina Peñaredonda, Reichelyn Balce, rekla je da je po povratku kući u petak nakon zadržavanja pokazivao znakove umora.

“Rekao mi je da je pao dok je vježbao. Mučio se dok je hodao u povratku kući. Kad je otišao da se olakša, postao je plav i grčio se”, dodala je.

Rekla je da je Peñaredondo oživljen, ali je kasnije umro.

Dvoje policajaca koji su izrekli oštru kaznu suspendovani su dok se ne istraže rezultati njihovih postupaka, rekao je Ildebrandi Usana, glasnogovornik nacionalne policije.

Lokalna policija je u početku negirala događaje, ali dvojica muškaraca koji su bili u pritvoru s Peñaredondom potpisali su izjavu pod zakletvom.

Cristina Palabay, koja vodi lokalnu grupu za prava Karapatan, rekla je da policijska kazna predstavlja oblik mučenja koji je okrutan i neljudski i nagovijestila da je lokalna policija usvojila snažni pristup.

Grupa gospođe Palabay pomaže porodicama hiljada građana ubijenih u predsjednikovom agresivnom ratu protiv droge.

“Zemaljska Komisija za ljudska prava bila je kritična prema onome što je nazvala prekoračenjem primjene karantenskih pravila i propisa”, smatra glasnogovornici Komisije Jacqueline Ann de Guia.

De Guia rekla je da kršenje policijskog sata zahtejva rad u javnom interesu ili novčanu kaznu, a ne oštru fizičku kaznu.

IZVORklix.ba
Prethodni članakOpasna vožnja kod Jablanice: Nesavjesni vozač preticao u tunelu
Sljedeći članakViđeno na KCUS-u: Pacijenti smješteni na krevetima starim 30 godina, radnici nemaju kaljače, obračunava im se 80 posto plaće