Screenshot 7
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Neke od najvećih svjetskih finansijskih institucija rade na planu ubrzanja zatvaranja elektrana na ugalj u Aziji. Ovu inicijativu je razvilo britansko osiguravajuće društvo Prudential, vodi je Azijska razvojna banka (ADB), a uključuje velike banke HSBC i Citi.

FIXGEHALT

ADB se nada da će plan biti spreman za klimatsku konferenciju COP26 koja se održava u Škotskoj u novembru, a cilj je rješavanje najvećeg izvora emisije ugljika koji je stvorio čovjek.

Prema prijedlogu, koji je prvo objavila novinska agencija Reuters, javno-privatna partnerstva će kupiti pogone na ugalj i zatvoriti ih mnogo prije nego što im je uobičajen radni vijek.

“Kupovinom elektrane na ugalj sa, recimo, 50 godina radnog vijeka i zatvaranjem u roku od 15 godina, možemo smanjiti do 35 godina emisije ugljika”, rekao je Ahmed M Saeed, potpredsjednik ADB-a za istočnu, jugoistočnu Aziju i Pacifik.

LIDER

ADB se nada da će pokrenuti pilot program u zemlji jugoistočne Azije u razvoju, potencijalno u Indoneziji, na Filipinima ili u Vijetnamu, na vrijeme za događaj COP26 u novembru.

Ključna značajka inicijative je da ima za cilj prikupiti novac za kupovinu znatno ispod normalne cijene dajući ulagačima niže prinose od uobičajenih.

Aspekti plana koji se tek trebaju finalizirati uključuju način na koji se vlasnici tvornica uglja mogu uvjeriti da ih prodaju, šta učiniti s elektranama nakon zatvaranja i kakvu bi ulogu mogli odigrati krediti za ugljik.

Dolazi do toga da komercijalne i razvojne banke i drugi veliki investitori postaju sve neskloniji podržati nove elektrane na fosilna goriva u nastojanju da ispune klimatske ciljeve.

Proizvodnja električne energije na ugalj čini oko petinu svjetskih emisija stakleničkih plinova, što je čini najvećim zagađivačem. Međunarodna agencija za energiju je prognozirala da će globalna potražnja za ugljem ove godine porasti za 4,5 posto, a Azija će činiti 80 posto tog porasta.

U međuvremenu, Međunarodni panel za klimatske promjene pozvao je da globalna proizvodnja električne energije na ugalj padne sa 38 na 9 posto do 2030. godine.