Finansiranje izbornih kampanja – zakon i praksa

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) organizuje Regionalnu konferenciju Finansiranje izbornih kampanja – zakon i praksa, posvećenu transparentnošću finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja, te poređenju regionalnih iskustava u ovoj oblasti u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, prenosi novinska agencija Patria.

Na Konferenciji će biti prezentovani izvještaji o izbornoj kampanji za Opće izbore u BiH 2014. godine, gde će biti upoređeni rezultati monitoringa izborne kampanje sa finansijskim izvještajima koje su stranke podnijele Centralnoj izbornoj komisiji.

Diskutovaće se i o preporukama za unapređenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja veće transaparentnosti izbornih kampanja, kao i sprečavanja zloupotreba javnih resursa u svrhu predizborne promocije.

Na Konferenciji se očekuje učešće predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, političkih partija, Centralne izborne komisije BiH, civilnog društva i medija iz BiH, kao i predstavnika Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, te organizacija iz regiona koje se bave monitoringom finansiranja kampanja.

Konferencija će biti održana 30. marta 2015. godine sa početkom u 10.00 časova u Hotelu Europe u Sarajevu.

nap.ba