Portal 072info

Firma ‘Eagle Technology’ iz Žepča proizvodi mašine milionske vrijednosti

Prije tri godine u Žepču je osnovana firma „Eagle Tehnology“, koja je dio norveške korporacije „Eagle Tehnology AS“. Njihova specifičnost je, prije svega, u načinu proizvodnje i asortimanu proizvoda, koje plasiraju na svjetsko tržište, po čemu su jedinstveni u kompletnoj regiji.

Rashladni sistemi

„Eagle Tehnology“ se bavi proizvodnjom mašina za pročišćavanje zemlje i vode od zagađivača teškim mazivima, u prvom redu sirovom naftom, te proizvodnjom rashladnih sistema za velike industrijske hale.

U Žepču se vrši kompletna proizvodnja. Norvežani su pokrenuli firmu u Žepču zahvaljujući direktoru Ivi Klariću, koji je za tu kompaniju radio 16 godina, a pred otvaranje „Eagle Tehnology“ u Žepču vodio je firmu u Kini.

– Imao sam želju da pokrenem nešto značajno u rodnom gradu. Uz podršku Općine, koja je na svaki način izašla u susret, proizvodnja je počela prije dvije godine i trenutno imamo samo jednu norveško-američku konkurentnu firmu – ističe Klarić.

Da je riječ o specifičnim strojevima, izuzetno skupom načinu proizvodnje i visokoj stručnosti kadra, uvjerili smo se u samom proizvodnom pogonu u kojem je samo pet radnika, dok još desetak, uglavnom inžinjera mašinstva i elektrostruke, obavlja poslove konstruiranja i dizajna. Neposredna pomoć je omogućena od sestrinskih firmi, koje se bave istim poslovima, i ta vrsta umrežavanja uveliko omogućava posao koji ne dozvoljava greške.

– Godišnje proizvedemo po tri mašine za prečišćavanje zemlje i vode i do 20 rashladnih sistema. U pitanju su izuzetno gabaritne mašine, milionske vrijednosti, koje na odredište transportira nekoliko kamiona. Tržište je široko, u prvom redu zemlje Skandinavije pa do Brazila i Kanade – ističe Klarić.

Podne podloge

Firma „Eagle Tehnology“ trenutno je u fazi izgradnje nove proizvodne hale na oko 1.600 kvadrata. Nalazi se na kupljenom zemljištu sa više od 2.000 kvadrata u Poslovnoj zoni „Polja“. I tu bi se trebala premjestiti kompletna proizvodnja i uprava, a ta ulaganja iznose više od milion eura. Oprema za podizanje tereta, u prvom redu kranovi, kao i podne podloge koje trpe velika opterećenja, su specifičnost prostora.

– Predviđanja su da se zaposli dodatnih 20-30 radnika, kako bi se proizvodnja mašina udvostručila. Početak rada smo predvidjeli u proljeće naredne godine – potvrđuje direktor Klarić.

Problem s carinskim procedurama

Manji dio dijelova koji se koriste u završnoj fazi montiranja mašina uvozi se iz inozemstva. Nažalost, tu nastaju problemi koji se teško prevazilaze, potvrđuju u „Eagle Tehnology“. Problem su carinske administrativne procedure koje predugo traju. Dodatno ih usložnjavaju nepoznavanje materije i nedovoljna stručnost pri obaveznim procjenama, što ima veliki utjecaj na strana ulaganja u našoj zemlji.

2.000

kvadrata kupili za

novu proizvodnu halu

Avaz.ba

Podijelite članak