Portal 072info

Firma iz Srbije kasno saznala za raspisani tender montaže respiratora

8aa3c6b3 42d9 452d b628 acabb91264c94e33335a 08a6 4c32 90c8 4a6eb08be264raspiratori
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Uprave civilne zaštite FBiH, donio je Odluku o poništenju postupka javne nabavke usluga za LOT 1 koji se odnosi na transport, instalaciju, servis prilikom puštanja u rad te obuku osoblja za respiratore koje je za 10,5 miliona KM kupila FB Srebrena malina, jer na tender nije stigla nijedna ponuda.

Na koji način će biti riješeno ovo pitanje i kada će respiratori biti podjeljeni bolnicama, nije poznato.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U ovom trenutku nismo se odlučili da li će to biti otvoreni ili neki drugi postupak nabavke, ali ćemo ponovo ići sa ciljem da se za usluga realizuje preko firme koja ispunjava posebne uslove”, rekao je on.

Kako u BiH ne postoji firma koja je ovlaštena za servisiranje kineskih respriatora,  ovaj posao mogao je biti realizovan kroz saradnju neke od bh. sa firmom iz Srbije. Kadribegović nam potvrđuje da je ranije bilo kontakata sa firmom Markonis-Medic d.o.o. iz Niša, ali ne i proteklih dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor firme Markonis-Medic Goran Mitić govori za Oslobođenje da su ga kontaktirali ljudi iz Sarajeva, ali da se ne može sjetiti njihovog imena, sa pitanjima da li su registrovani i šta mogu da urade da se uključe u rješavanje ovog problema.

“Znam da je bio raspisan tender, ali smo kasno za to saznali, tako da smo propustili taj rok. Ako tender bude ponovo raspisan, mi ćemo se uključiti da pomognemo da se respiratori puste u rad, stoje, koliko znam, bilo i ključno. Mi smo zastupnici za Srbiju, a trenutno radimo na tome da dobijemo autorizaciju za ex-Yu prostore. Ukoliko bude sledećeg tendera, oglasićemo se s namerom da te aparate pustimo u rad. Zaista smo kasno saznali za tender i nije bilo vremena da spremimo dokumentaciju, da sa nekom firmom iz BiH nastupimo. Međutim, mi imamo kapacitete i mogućnosti da to realizujemo”, naglašava Mitić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetimo, u petočlanoj Komisiji za javnu nabavku usluga FUCZ-a bila su i dva eksperta iz instituta za mjeriteljstvo BiH, kako bi pomo-gla pri odabiru ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora (LOT 2).

Kao što smo već pisali, za ovaj dio stigla je samo jedna ponuda i to od verifi-kacione laboratorije Verlab iz Sarajeva, čiji je iznos ponude sa PDV-om 40.014 KM. Institut za mjeriteljstvo BiH stavio se na raspolaganje da pomogne i kad dođu ponude za servis i puštanje u rad respiratora, ali i da bi pomogao Komisiji da se vidi ko su i odakle one dolaze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uvoznici opreme

“Mi ćemo u krajnjoj liniji koriš ti iskustva u postupcima drugih dobavljača respiratora, koje su oni provodili kada su birali servisera i proceduru po kojoj su oni uvršteni u registar Agencije za lijekove i medicinsa sredstva BiH. Institut će pomoći I Fderalnoj upravi CZ-a i njenoj komisiji na LOT-u. 1 kod odabira servisera, da se vidi da li je to sve u skladu onim što se očekuje. Ako ne mognemo u ponovljenom pokušaju, on ćemo vidjeti kako su ostali to uradili pa možda njihova iskustva iskoristimo, misleći na uvoznike medicinske opreme koja se nalazi u bolnicana, registrovana je ili nije registrovana u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, ima sredstava ili ne”, kaže Zijad Džembić, direktor Instituta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Akta.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)