Firmama iz BiH ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj, ali probleme im prave vize

Kako se navodi, ove godine će biti podijeljeno 2.000 mjesečnih dozvola preduzećima iz BiH za rad u Njemačkoj.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predmet konkursa su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažesrtva, rudarstva i drugih djelatnosti.

Ukupno 1.059 dozvola otpada na firme iz Federacije BiH, 529 dozvola za raspodjelu za firme iz RS, dok 412 dozvola spada u poseban kontingent.

ČITAJ JOŠ:  Evropski parlament izglasao: Ukida se pomjeranje sata od 2021. godine

Iako je ova vrsta saradnje nastavak sporazuma koji je Njemačka imala s Jugoslavijom, a nakon raspada bivše države kvote su dodijeljene novonastalim državama, u proteklim godinama su se javili veliki problemi kod izdavanja viza za bh. preduzeća.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić za Klix.ba kaže da i ove godine ima kašnjenja kod izdavanja viza.

“To je ključni problem. Mislim da će ovih dana opet biti razgovora o toj temi i očekujemo da se to popravi, jer ako ostane kako jeste onda će biti vrlo teško ispoštovati ovaj međunarodni ugovor”, kaže Egrlić te dodaje:

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Hrvatsku: Pazite šta nosite sa sobom i do 25.000 KM

“Kada naše firme dobiju posao u Njemačkoj, one trebaju biti uvedene u gradilišta u roku od mjesec. Ako oni, kada ugovore posao za nekog od investitora, trebaju čekati 5-6 mjeseci da dobiju potrebnu vizu, realno će doći u sitauciju da ne mogu dobiti posao. Jer neće niko od investitrora dati posao nekome ko nije spreman da u roku od najkasnije mjesec uđe u gradilište”, kaže Egrlić.

Naglašava da su u prošloj godini nekako uspjeli podijeliti 87 posto detašmana, a da se 13 posto zbog problema s vizama nije moglo realizirati. Međutim, cijeni da bi u ovoj godini sve moglo biti dosta teže.

ČITAJ JOŠ:  U Sarajevu sutra mirna šetnja za Gazu

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING