Fiskalnim računom protiv moguće prevare

Da je kupovina kod neprovjerenih firmi nešto što nam može donijeti glavobolje, dokazuje nam primjer čitaoca koji je prije određenog vremena naručio kuhinju od jedne sarajevske firme i uplatio joj avans od 3.500 KM. Međutim, nakon što su jednom dolazili kod njega da izmjere površinu, nikada se više nisu pojavili.

60 prekršaja

– Našao sam ih na internetu i kada sam išao kod njih da platim avans, vidio sam mašine kojima rade. Međutim, nakon nekog vremena postali su mi sumnjivi i odlučio sam da se malo bolje raspitam, te sam saznao da firma nije registrovana. Ubrzo nakon toga dio kuće u kojem su radili su oblijepili papirima, kako se mašine ne bi vidjele. Pokušao sam ih kontaktirati, ali su me nakon prijetnji blokirali i promijenili broj telefona. Slučaj sam prijavio Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, gdje su mi rekli da im je ta firma već poznata, te kako će se pozabaviti ovim slučajem, kazao nam je čitalac.

Međutim, iz ove institucije su nam rekli kako ne mogu potvrditi da je “takva predstavka ovom organu dostavljena”, ali i kako od prijema zahtjeva do inspekcijskog nadzora može proći i do 15 dana. Tim tragom, zanimalo nas je koliko često se dešavaju ovakvi slučajevi prevare građana u našoj zemlji.

– U prošloj godini izvršen je 341 inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti potrošača, od kojih je većina riješena na zadovoljstvo potrošača. Inspektori su u navedenom periodu izdali 60 prekršajnih naloga od 101.000 KM, a donijeli su i devet rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka, kazali su iz kantonalne inspekcije.

Iz Inspekcije su pozvali na oprez kod potrošača, ali i odgovoran rad prodavača.

– U slučajevima kada trgovac ne posjeduje odobrenje za rad, tržišno-turistički inspektor izdaje zabranu obavljanja djelatnosti uz izricanje novčane sankcije. S obzirom na to da neregistrovani subjekat može tvrditi i da nije izvršio trgovačku djelatnost, jer ne može izdati fiskalni račun kao dokaz da je određeni proizvod stvarno prodao, upozoravamo potrošače da kupovinu obavljaju kod registrovanih trgovaca kako bi mogli zaštiti svoja prava. U posljednje vrijeme su česte prijave koje se odnose na reklamaciju u vezi sa kupovinom mobitela, odjeće i obuće, izvršenih građevinskih radova u domaćinstvu i sl, kažu iz ove institucije.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove kazali su nam kako fizička lica koja obavljaju neku djelatnost za koju nisu registrovani mogu biti predmet kontrole inspekcije u smislu legalnosti rada, međutim, naknadu štete ili neka druga potraživanja kupci bi morali tražiti sudskim putem.

– U proteklih 20 dana izvršeno je 39 kontrola kod fizičkih lica koja su oglašavala i obavljala različite uslužne djelatnosti, kao što su proizvodnja i prodaja betonske galanterije, tapetarske i autolimarske usluge i slično. U 35 slučajeva utvrđeno je da kontrolisana lica nisu bila registrovana za obavljanje poslova koje su vršili, te su im izdata rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izrekli kazne od preko 15.000 KM, kažu iz ovog Inspektorata.

Jedna od mogućnosti za prevaru je gdje se fizička lica predstavljaju kao prodavci ili zastupnici različitih proizvoda, te građanima prodaju proizvode nepoznatog porijekla i sumnjivog kvaliteta, koje kasnije nije moguće reklamirati, niti utvrditi od koga je proizvod kupljen. Građani ovakve slučajeve trebaju prijaviti policiji jer je u pitanju klasična prevara.

– Ova pojava je u posljednje vrijeme sve izraženija na društvenim mrežama, gdje svakodnevno možemo vidjeti šaroliku ponudu proizvoda i usluga. Također, često možemo čuti i priče potrošača koji su se odlučili da od nepoznatih i neregistrovanih lica naruče neki proizvod, koji u pravilu unaprijed plaćaju, a nakon dostave utvrde da on ne odgovara navedenim karakteristikama u oglasu, upozoravaju iz Inspektorata RS-a.

Prijave

Na prevare sa online kupovinama upozorio je i federalni inspektor Elmir Ramić, koji kaže kako su to najčešći oblici prevara građana. Kaže kako je Federalna uprava za inspekcijske poslove u ovoj godini imala dvadesetak prijava za prevaru putem interneta. Preporučio je Ramić građanima da nipošto ne kupuju proizvode za koje neće dobiti fiskalni račun, jer samo sa takvim računom u slučaju prevare im inspekcija može pomoći.

OSLOBOĐENJE

Prethodni članakKoliko vas košta ovisnost o kofeinu: Isprobajte kalkulator i saznajte koliko godišnje potrošite na kafu
Sljedeći članakZENICA Podzemni kontejneri još na tri lokacije u gradu