Portal 072info

Fizičar otkrio 7 pravila za izvlačenje maksimuma iz WiFi-ja

Jason Cole, doktorant iz fizike na Imperijalnom koledžu u Londonu izračunao je gdje je najbolje plasirati router.

U razgovoru za Huffington Post iznio je sedam preporuka za najbolji WiFi koji vam uređaj nudi, temeljem njegovih kalkulacija. Cole je također napravio aplikaciju uz pomoć koje se može vizualizirati širenje WiFi signala u vašem domu.

1. Postavljanje routera na centralnu lokaciju

Iako zbog žica često završava daleko od očiju, router je najefikasniji ako ga možete vidjeti s mjesta na kojem sjedite uz računalo. Signal se odbija od zidova, što donekle ispunjava “mrtve zone” signala, ali oni isto tako apsorbiraju dio energije signala, pa je najbolje smjestiti router usred prostora koji “oplođujete” internetom.

2. Ne okružujte router metalnim predmetima

Metal, pojašnjava Cole, disperzira, odnosno preusmjerava elektromagnetsku energiju. Zato se ne preporučuje da router smjestite u kuhinju.

3. Betonski zidovi i oni od cigle, također su neprijatelji

“Svi materijali reflektiraju dozu radijacije. Neki je snažno upijaju, a među njima je beton”, kaže Cole. Okruživanje routera s nekoliko strana zidovima zato neće doprinijeti većem dosegu signala. Osim toga, navodi Cole, podovi i stropovi znaju biti bolji prijenosnici od zidova.

4. Što dalje od mikrovalne

Ako ste primijetili da vam internet usporava kad vam radi mikrovalna, nije vam se samo učinilo. Mikrovalne rade na sličnoj frekvenciji kao i routeri pa čak i najmanja radijacija koja pobjegne iz mikrovalne može naškoditi jačini signala.

5. Postavite ga visoko

WiFi routeri emitiraju radio valove koji se šire u svim smjerovima od svog izvora. Postavljanje routera visoko na zid ili na visoku policu poboljšat će signal, pogotovo ako ga želite pospješiti na gornjem katu kuće.

6. Okretanje antene u skladu sa onim što želite postići

Antena rutera bi trebala biti okrenuta prema gore, ako želite horizontalno širiti signal, a trebala bi biti položena, ukoliko planirate postići jači vertikalni signal, odnosno ako želite bolji internet na katu iznad.

Ukoliko imate dvije antene, najbolje je jednu položiti horizontalno, a drugu vertikalno. Ako router nema antenu, nipošto ga ne stavljajte na bok, ukoliko ga proizvođač nije napravio takvim.

7. Ne stavljajte router u prostor pun ljudi

Voda slabi WiFi signal. A kako se ljudi sastoje uglavnom od vode, velika gužva može ometati signal, što ste zasigurno i sami primijetili u dvoranama ispunjenim ljudima. Iako je svima u cilju imati dobar signal baš zbog ljudi, nije na odmet znati da su oni samim svojim postojanjem krivi što je slab.

hr.n1info.com

Podijelite članak