Fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavali kao vakcinu

873x400 3 2

Kineske vlasti su uhapsile vođu skupine koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv COVID-19.

Muškarac, koji je identificiran kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže vakcina da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Serija tih lažnih vakcina je prošvercana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila, piše BBC.

U Kini je zbog sličnih kaznenih djela do sada uhapšeno 70 osoba. Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu krajem prošle godine, detalji o prevarama objavljuju se tek ovog mjeseca.

Lažne vakcine se prodavale po iznimno visokim cijenama
Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana (oko 2.78 miliona američkih dolara). Za pravljenje lažne vakcine koristili su fiziološku otopinu, odnosno mješavinu vode i soli, ili mineralnu vodu.

Copy

600 tih vakcina je u novembru prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inostranstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po iznimno visokim cijenama. Kriminalci su također provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su “seoski liječnici” vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama.

Upućen je poziv regionalnim vlastima da sarađuju sa policijom kako bi se ovakve aktivnosti suzbile.

Prethodni članakStojnić o slučaju “Memić”: Zar ja trebam da usmjeravam službe ko se treba hapsiti
Sljedeći članakDječak ubio lopova koji je htio da opljačka njegovu baku