Portal 072info

Fondacija CJP: Bh. institucije objavljuju lične podatke koje ne bi smjeli

Fondacija Centar za javno pravo objavila je analizu usklađenosti bh. propisa o zaštiti ličnih podataka sa pravom Evropske Unije.

Analiza pokazuje da će Bosna i Hercegovina morati djelovati vrlo brzo i reformirati svoj pravni okvir zaštite ličnih podataka ukoliko želi ostati politički i ekonomski povezana sa Unijom.

Autor analize je Petar Mrkonjić i on tek otvara pitanje da li će BiH uspjeti u novim reformama, ako se ima u vidu trenutno stanje u oblasti zaštite osobnih podataka, saopćeno je iz Fondacije Centar za javno pravo.

– Pukom internetskom pretragom odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, može se doći do najrazličitijih informacija o kršenjima ličnih podataka i to prvenstveno od državnih institucija koje bi trebale davati primjer ponašanja u skladu sa zakonima ove države. Pritom se ne radi o sofisticiranim kršenjima obrade ličnih podataka uzrokovanim manjkavostima softvera ili pogrešnim tumačenjima nejasnih pravnih normi, već se radi o kršenjima karakterističnim za društva niskog nivoa kulture zaštite ličnih podataka. Tako se, vrlo često, događa da institucije objavljuju lične podatke koji se očigledno ne bi smjeli objaviti, traže dokumentaciju koja nije potrebna u konkursnom postupku ili obrađuju lične podatke mimo svrhe u koju su prikupljeni – uvodne su riječi autora Mrkonjića.

Faktor.ba

Podijelite članak