Portal 072info

Formiran Dječiji parlament grada Zenice

U sjedištu Gradske uprave Zenica danas je održana sesija na kojoj je formiran Dječiji parlament grada Zenice. Ovom jedinstvenom događaju su pored članova/ica Dječijeg parlamenta prisustvovali i predstavnici Udruženja „Naša djeca“ Zenica te predstavnici Gradske uprave. Djeca su za predsjednicu svog parlamenta izabrala Vildanu Hodžić, a Asju Mujdanović za njenu zamjenicu. Izabrane su dugogodišnje članice Udruženja „Naša djeca“ Zenica i neformalne grupe djece pod nazivom Dječiji parlament, koja je djelovala u udruženju.

Djeca imaju  potrebu da učestvuju u lokalnoj zajednici, da reagiraju na određene pojave kada je ugroženo njihovo pravo ili pravo njihovih vršnjaka. Kao izraz potrebe zaštite interesa djece, formiran je Dječiji parlament grada Zenice. Potreba za formiranjem, odnosno formalizovanjem rada Dječijeg parlamenta proistekla je iz trogodišnjeg rada sa neformalnog grupom djece, a pod istim nazivom.

Dječiji parlament, će predstavljati neformalno uključivanje djece u djelovanje i odlučivanje gradske vlasti, dječije participacije u zajednici, kao i priliku da djeca iznose svoja mišljenja i kritike. Također, djelovanje parlamenta bi omogućilo  da se dječije mišljenje čuje prilikom procesa  donošenja odluka bitnih za  ovu populaciju.     

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME