Portal 072info

Formirana nova većina u FBiH, Bošković izabran za dopredsjedavajućeg Parlamenta

Mladen Bošković, zastupnik HDZ-a BiH, novi je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Sa prvobitnih 56 glasova za, pet suzdržanih i 26 protiv, on je izabran na ovu poziciju iz reda hrvatskog naroda. Nakon ovog glasanja, predsjednik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić zatražio je da se zastupnici pojedinačno izjasne o ovom prijedlogu.

Konačni rezultati pokazali su da je 57 glasova za, jednim suzdržanim i 32 glasa protiv.

Prethodno je Mladen Bošković, predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje, obrazložio je izvještaj Komisije u kojem je izašao sa kandidatima za izbor predsjedavajućeg i dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Bošković je rekao da je Komisija dobila zahtjeve za razriješenje dosadašnjeg rukovodstva zbog nove parlamentarne većine.

Bošković kaže da su dobili prijedloge u kojima je SDA za predsjedavajućeg predložila Mirsada Zaimovića, dok je poslanički klub HDZ-HNS predložio Mladena Boškovića kao dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda.

Bošković je rekao da najprije treba izabrati dopredsjedavajućeg Doma, pa tek onda ići u razriješenje Elvira Karajbića, aktuelnog predsjedavajućeg Predstavničkog Doma PFiH.

U toku sjednice klub DF-GS je uputio novi prijedlog, gdje je Komisija razmatrala prijedlog. Komisija u izvještaju navodi da su iz DF-GS predložili Maru Đukić za dopredsjedavajuću, ali da Komisija nije prihvatila ovaj prijedlog. 

N1

Podijelite članak
  • 9
    Shares

Počitajte još

Zastupnički dom Parlamenta FBiH dobio novog predsjedavajućeg

Redakcija