Portal 072info

Formirani timovi za vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora

federalna inspekcija334
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom nastupajućih praznika poduzimaju se intenzivirane aktivnosti svih nadležnih inspekcija na području Federacije BiH, a federalni inspektori nastavljaju vršiti pojačane inspekcijske nadzore kao podršku svim nadležnim kantonalnim inspekcijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U koordinaciji s nadležnim kantonalnim inspekcijskim organima finalizirane su sve pripremne i planske aktivnosti, te formirani timovi za vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora na lokalitetima, odnosno nad objektima potencijalno visokog rizika za kršenje epidemioloških mjera, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Bez obzira što sve nadležne inspekcije na području FBIiH djeluju u kadrovski ograničavajućim uvjetima, u funkciju zaštite zdravlja stanovištva su stavljeni svi raspoloživi kapaciteti. U tom smislu, data su ovlaštenja dodatnom broju federalnih inspektora kako bi se osigurala potpuna organizaciju rada i provođenje nadzora u noćnim satima, neradnim danima i vikendom.

Iz FUZIP-a navode da će inspekcijski nadzori i dalje biti usmjereni na sredine visokog epidemiološkog rizika, odnosno mjesta okupljanja većeg broja ljudi, kako u zatvorenom, tako i otvorenom prostoru, naročito po pitanju mogućih organiziranja proslava koje se očekuju u ovom epidemiološki kritičnom periodu. Također, planirani inspekcijski nadzori će i nakon novogodišnjih praznika biti usmjereni na praćenje provođenja Preporuka za skijališta u kontekstu Covida-19, kao specifičnih mjera za skijališta i prateće ugostiteljske objekte izdatih od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako bi se mogućnost prijenosa zaraze u zimskim sportovima smanjila na minimum.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U smislu provođenja inspekcijskih nadzora, naredbama kriznih štabova je predviđena i podrška policijskih organa, kao potpora efektivnom provođenju inspekcijskih nadzora na terenu.

Zajednički cilj svih odgovornih institucija je da se u cjelosti ispoštuju mjere nadležnih kriznih štabova i spriječi dalje pogoršanje epidemiološke slike na području FBIH, navodi se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom na ozbiljnost situacije i nivo rizika, FUZIP apelira na građane, ali i organizatore proslava povodom nastupajućih praznika, da se u predstojećem periodu suzdrže od organiziranja i obilježavanja događaja koji uključuju veća okupljanja ljudi zbog realnog doprinosa nekontrolisanoj transmisiji virusa, a kako bi spriječili nesagledive epidemiološke posljedice.

Iz FUZIP-a napominju da je zbog kolektivne sigurnosti u narednim danima naročito potrebna maksimalna odgovornost, disciplina i saradnja građana, kao i striktno poštivanje obavezujućih epidemioloških mjera.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME