Formiranje Vlade FBiH: Dosta je popuštanja iz DF-a

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Vlade FBiH još nema, kao ni međustranačkih sastanaka, ali je javnost i jučer bila zasuta izjavama predstavnika stranaka parlamentarne većine i opozicije o tom problemu. U DF-u će, kako je to za Fenu potvrdio Saša Mitrović, potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, danas razgovarati o daljnjem procesu u imenovanju Vlade FBiH.

Pokušaji

Mitrović je istakao da se DF drži onoga što su koalicioni partneri (SDA, HDZBiH, DF) dogovorili tokom raspodjele resora, a to je da DF predlaže tri Srbina i jednog Bošnjaka, napomenuvši da je DF “dosad dosta popuštao”. I Reuf Bajrović, Mitrovićev stranački kolega i kandidat za federalnog ministra energetike, za formiranje vlasti u BiH i FBiH smatra potrebnim poštivanje dogovorenog, ističući da je DF bio ubjedljivo najpozitivnija strana u pregovorima.

– Sada nije do nas, već do koalicionih partnera koji treba da odluče žele li da se vlast formira ili ne, pogotovo HDZ, rekao je Bajrović za Fenu.

ČITAJ JOŠ:  Ususret Bh. povorci ponosa: Da li građani u BiH imaju slobodu okupljanja?

Predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZBiH) kazao je za jedan od portala, između ostalog, da se ovih dana pokušalo razgovarati o rješenju problema formiranja Vlade, “ali nije čuo da u DF-u ima spremnosti za to”.

– Oni raspravljaju o nacionalnom glasanju u Vladi, što mene iznenađuje od njih, ali nama je to prihvatljivo da o tome raspravljamo ako žele, rekao je Čavara.

Sastav Vlade koji je prvobitno imenovao predsjednik sa potpredsjednicima FBiH nije zadovoljavao ustavne odredbe po pitanju nacionalnog sastava, što je konstatovala i Komisija za izbor i imenovanje PD-a, a nakon čega je potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) povukao saglasnost datu dan ranije o imenovanju Vlade. To je dovelo i do otkazivanja već zakazane vanredne sjednice PD-a. Predložen je bio sastav sa sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina, dok Ustav FBiH propisuje da u Vladi treba sjediti osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, s tim da se, uz dogovor, jedno mjesto koje pripada najbrojnijem konstitutivnom narodu može dodijeliti za ministra iz reda Ostalih.

ČITAJ JOŠ:  Komšić nakon sastanka sa Schmidtom: Moj dojam je da njegova slika o BiH nije kompletna

Iz SDA su predloženi kandidati Bošnjaci, ali je HDZBiH uz pet kandidata Hrvata predložio i Srpkinju Zoru Dujmović za ministricu kulture i sporta, umjesto, kako tvrde iz SDA i DF-a, kandidata iz reda Ostalih, što je bilo dogovoreno.

– SDA smatra da se što prije treba otkočiti proces formiranja vlada na državnom i federalnom nivou, da se trebamo prestati baviti nerealnim temama koje nas bespotrebno udaljavaju od životno važnih pitanja. Nakon formiranja vlasti, što prije se trebamo uključiti u rješavanje problema za dobrobit svih građana BiH, saopšteno je jučer iz SDA.

Opozicija ruži

Iz SDA su jučer demantovali i navode pojedinih medija da je SDA pristala da u Vladu FBiH uvede etničko glasanje, te naglašavaju da je neutemeljeno i netačno da će SDA pristati na izmjene Poslovnika o radu Vlade. Kažu da na nivou entiteta postoje mehanizmi kojima se, u slučaju potrebe, može zaštititi vitalni nacionalni interes bilo kojeg konstitutivnog naroda, te da je za SDA nepotrebno i apsolutno neprihvatljivo da se Poslovnik o radu Vlade FBiH mijenja na takav način.

ČITAJ JOŠ:  Michel za brze testove na Covid 19 i koordinaciju o vakcini

Na problematiku formiranja Vlade jučer se osvrnula i opozicija. Iz Naše stranke kažu da “zbrka u javnoj komunikaciji između SDA, DF-a i HDZ-a poslije otkazivanja sjednice PD-a pokazuje da ni samim dogovaračima nije jasno šta su dogovorili”, dok je Mirsad Đonlagić iz SBB-a kazao da je neodgovorno da parlamentarna većina više od pet mjeseci od izbora nije uspjela formirati državnu i federalnu vlast.

oslobođenje/MĐR

072INFO TV