Forto: Da li da se izuzmem i prilikom glasanja kad porodilje trebaju dobiti 1000 KM ako mi je sestra trudna?

Forto: Da li da se izuzmem i prilikom glasanja kad porodilje trebaju dobiti 1000 KM ako mi je sestra trudna?

Gost emisije Špica na TVSA bio je Edin Forto. Govorio je, između ostalog, o poticajima dijeljenim u vrijeme pandemije firmama koje nisu otpuštale radnike i koje su bilježile pad prihoda. Jedna od firmi koja je dobila poticaj bila je i firma njegovog oca. Upitan da li se tu radi o sukobu interesa, odgovorio je:

„Radilo se o poticaju po korona zakonu, koji je, zapravo, pravo u koje se uvode cijele kategorije. Firma mog oca je po tom zakonu jedna od preko 18.400 firmi koje su ostvarile pravo. Isplaćeno je 35 miliona KM po ovom zakonu. Dakle, nema ugovora, nema odluke da se određenoj firmi dodijeli poticaj, samo odluka da se evidentira ko se kvalifikovao po zakonskom pravu.“

Forto je naveo i niz sličnih primjera: „Takav primjer je zakon o šumama kada smo ukinuli parafiskalni namet za sve firme. Besmisleno je da se izuzimam od glasanja zato što je firma oca jedna od desetina hiljada korisnika toga prava. Isto kao što je besmisleno da se izuzmem od glasanja da trudnice dobiju 1.000KM ako mi je sestra trudna.“

Forto je posebno naglasio razliku između takvih vrsta poticaja i standardnog poticaja kad komisija kvalitativno ocijeni pojedinu firmu ili projekat i dodijeli poticaj uz potpisivanje ugovora između firme i Ministarstva.

„Na takav poticaj se firma mog oca nije nikad prijavila, niti će dok sam u funkciji. Niti bih im dozvolio da potpišu ovaj ugovor, kao što im nisam dozvolio da se prijavljuju na kantonalne tendere“, rekao je Forto.

Forto je također izrazio žaljenje što ne postoji nikakva instanca koja bi se bavila utvrđivanjem sukoba interesa. Po novom zakonu o sukobu u interesa u Kantonu Sarajevo, tijelo za utvrđivanje sukoba interesa je Ured za borbu protiv korupcije: „Zakon još nije na snazi, ali sam svejedno pismeno tražio od Ureda da utvrdi da li ima sukoba interesa. Volio bih da se isto to uspostavi na federalnom nivou. Kad Vlada FBiH isplati firmu koja je u vlasništvu njihovog premijera Fadila Novalića, nema nikog da ustanovi da li je to sukob interesa“, izričit je bio Forto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE