Forto je u decembru najavio povratak “normalnom” životu do proljeća, gdje smo danas

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, netom prije nego što će po drugi put preuzeti mandat prvog čovjeka ovog kantona, rekao je da će poduzeti sve što je u njegovoj moći kako bi se građani do proljeća vratili normalnom životu.

Ovu izjavu, Forto je objavio 5. decembra prošle godine na svom Facebook profilu, a prenijela ju je većina medija u državi. Forto je dodao da će biti uložen maksimalni napor kako bi se krenulo u rješavanje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije, te da će se odlučno i solidarno prevazići sadašnja situacija.

Podsjećanja radi, važno je napomenuti da je taj dan u Kantonu Sarajevo zabilježeno 248 novozaraženih koronavirusom, sa prijavljenih šest smrtnih slučajeva. Istovremeno, u kantonu je bilo 306 hospitaliziranih pacijenata, od kojih je na respiratoru bilo osmero.
Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, gdje je geografski smještena Bosna i Hercegovina, a u njoj Kanton Sarajevo, jučer je kalendarski počelo proljeće. Nešto iza 10:37 sati, kada je proljeće i zvanično počelo, stigao je bilten iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Prema izvještaju, jučer je u KS zabilježeno 822 novozaražena, sa 14 smrtnih slučajeva. Istovremeno, hospitaliziranih je 718 pacijenata, a na respirator je priključeno njih 18.

ČITAJ JOŠ:  Hadžić objasnio kako riješiti problem nezaposlenosti i iseljavanja mladih

No, brojke na stranu, u Kantonu Sarajevo, dolaskom proljeća, ne da se ne živi “normalno”, nego su se, u odnosu na decembar prošle godine kada je Forto objavio svoj status, restriktivne i epidemiološke mjere i dodatno pojačale. Građani Kantona, prema njihovim vlastitim izjavama, još od opsade Sarajeva nisu živjelil “nenormalnije”, a još uvijek se ne nazire kraj njihovim problemima.

Vakcina protiv koronavirusa u Kantonu nema, kao što ih uostalom nema ni u ostatku Federacije BiH, osim nešto malo što je pristiglo putem donacija, bolnički kapaciteti su popunjeni i prepunjeni, a covid punktovi na ključnim lokacijama u gradu otvoreni su tek u proteklih nekoliko sedmica. Restriktivne mjere su dodatno pooštrene, pa tako policijski sat počinje u 21 sat, ugostiteljski objekti ne rade, a prema sadašnjem stanju, očekivano je da će i ostale djelatnosti vjerovatno doživjeti njihovu sudbinu.

ČITAJ JOŠ:  Izbačena kadetkinja koja je snimala užičko kolo na policijskoj akademiji

Proljeće je, dakle došlo, godišnje doba koje je simbol buđenja života, međutim, život u Kantonu Sarajevo nije se “probudio” kako nam je u decembru obećano. Da li je urađeno sve da bi se stvari normalizirale – diskutabilno je, no ne treba se prepustiti očaju, a prvenstveno ne treba prepadati građane usporedbama s Bergamom, obzirom da je više od godinu psihološke borbe s pandemijom i svim što ju je pratilo, već uzelo danak. Vrijeme je da se uistinu uradi sve što je u moći, ne samo Fortinoj, nego i svih ostalih nadležnih kako bi se uistinu vratili normalnom životu. Pa makar to bilo i do sljedećeg proljeća – ali da zaista bude.

ČITAJ JOŠ:  Bit će spojen sljedeće sedmice: Pogledajte kako Pelješki most izgleda iz zraka
GODISNJICA
MARKETING