Portal 072info

FOTO: Zeničani Irena i Zvonimir zajedno dočekuju 55. Božić

Badnjak 24. decembar je dan prije Božića i na taj dan se slavi rođenje Isusa Krista. Na Badnji dan dan se uređuje kuća i kiti drvce ili jelka, piše bh. novinska agencija Patria.

U skromnom domu porodice Dohnalek u Zenici zajedno žive bračni drugovi Zvonimir i Irena koji dočekuju zajedno 55. Božić. Badnjak je dan bogat običajima, naročito u ruralnim krajevima. Na Badnjak se posti i ništa se ne jede cijeli dan, a večera je posna i skromna. Uglavnom se sprema riba, najčešće bakalar, a u nedostatku ribe mogu i druga jela, ali ne smiju biti sa mesom.

Svi poslovi trebaju biti završeni do večernje Zdrave Marije (večernjeg zvona), nakon koje domaćin objavljuje početak večere.

“Ja obično kuham kiseli kupus i grah i to jedemo. Pravimo pogaču koju režemo i jedemo za večeru. Nakon slanog, pravi se kolač gibanica. Gibanica je kolač sličan baklavi, posan je i uz njega se obično pije crveno vino”, priča Irena Dohnalek.

Prije večere upale se svijeće koje se ugase tek nakon večere sa vinom i hljebom. Poslije večere porodica se skupi i ide se na ponoćku.

“Ponoćka ima posebnu čar i uvijek je rado iščekujemo. Jedan član porodice ostaje u kući i ne ide na ponoćku, taj član je zadužen za stavljanje poklona ispod bora koji će dočekati djecu kad se vrate sa ponoćke”, priča za Patriju Zvonimir Dohnalek i dodaje da je kod katolika ponoćka najvažniji dio Badnjaka.

Nakon ponoćke više se ne posti, obično se nastavlja druženje u krugu porodice. Najvažniji dio Badnjaka jest bdijenje u iščekivanju ponoćke, a onda samog Božića, najradosnijeg katoličkog praznika.

FOTO: Zeničani Irena i Zvonimir zajedno dočekuju 55. Božić

 

 

Armin Durgut/Patria
Podijelite članak