Fotografija koja govori mnogo u fazi rata u Ukrajini: Šta Rusija, a šta Ukrajina šalju na front

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Jedna od vijesti koja je obilježila rat u Ukrajini ove sedmice je to da su u Rusiji snimljeni vozovi sa tenkovima T-54 i T-55, zastarjela oprema koja se počela proizvoditi neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Premještanje tenkova je povezano sa velikim gubicima ove vrste tehnike koje je Rusija pretrpjela na bojnom polju u Ukrajini. Prema podacima specijalizovanog site-a Oryx Rusija je od početka invazije izgubila čak 1.871 tenk, što je vizuelno potvrđeno. Ukrajina tvrdi da je uništila čak 3.574 tenka.

Tenkovi koji se vide na snimku proizvedeni su od 1950-ih i potpuno su zastarjeli za moderno ratovanje, ali samo njihovo pomjeranje pokazuje da Rusija na razne načine pokušava da nadoknadi gubitke.

Dok se Rusija okreće opremi čiji su korijeni u Drugom svjetskom ratu, Ukrajina očekuje isporuku nekih od najmodernijih zapadnih tenkova. Osim Leopard 2 u nekoliko različitih varijanti i Abramsa, Ukrajina će dobiti i britanske tenkove Challenger 2.

Challenger 2 i T-54 (tj. njegova kineska verzija Type 59) našli su se jedan nasuprot drugog u Iraku i tada je nastala fotografija koja u najboljoj mjeri pokazuje nesrazmjer između ova dva tenka.

Foto: Twitter/@Armoredwar

Foto: Twitter/@Armoredwar

Ukrajina će iz Velike Britanije dobiti najmanje 14 primjeraka Challenger 2 tenka. Challenger 2 je razvijen na osnovu Challenger 1 tenka i ušao je u upotrebu 1998. godine, a smatra se za jednog od najmoćnijih tenkova na zapadu. Do sada nije zabilježeno da je ijedan primjerak ovog tenka uništen u borbi od neprijatelja.

Klix.ba