Portal 072info

Fotorepoter Patrije u zeničkoj kotlovnici: To ipak nisu samo posude koje zagrijavaju vodu

Građani Zenice ove zime ostajali su nekoliko puta bez grijanja. Kotlovi gradske toplane stari 43 godine doslovice se raspadaju. Stanovnici ogorčeni, gradske vlasti objašnjavaju da se problem ne može riješiti preko noći. Ulažu maksimalne napore kako bi im barem ublažili probleme.

– Kotlovi na koje se grije Zenica su iz 1974. godine, i u fazi su raspada – rekao je novoizabrani gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, te dodao da se o problemu gradskog grijanja u Zenici trebalo razmišljati mnogo ranije. Trebalo je, smatra, na vrijeme tražiti sistemsko i dugoročno rješnje za zagrijavanje Zenice.

– Grijanje jednog grada nije pekara pa da ubacite lepinu i ona bude gotova za pet minuta – rekao je Kasumović.

I zaista, najveći broj Zeničana ne razumije na koji način funkcioniše gradsko grijanje u ovom gradu.

Kotlovi su smješteni u kompaniji ArcelorMittal. I nisu tek jednostavne posude za zagrijavanje vode, kako  se često misli. Dimenzija jednog kotla je 12 puta 8 metara širine i dužine, i čak  40 metara visine. Zenica ima dva takva kotla, jedan do drugog. Kotlovi su smješteni u zgradu koja se proteže na 3.000 kvadratnih metara, visine 40 metara.

U kotlu se nalazi 70 kilometara cijevi, koje su ispresavijane na različite načine. Dakle, kada bi se cijevi ispružile, stigle bi od Zenice do Sarajeva – objašnjavaju za agenciju Patria radnici koji održavaju kotlove. Jedan kotao sada je u potpunosti izvan funkcije, drugi nekako uspjevaju održati u ‘životu’.

– Ovo postrojenje zaista nije lako popraviti, kada se pokvari – dodaju.

Gradonačelnik Zenice dao je nalog da se što hitnije krene u projekt izgradnje novih kotlova koji bi zagrijavali Zenicu. Za sada je više ideja kako bi se grijanje u ovom gradu moglo riješiti trajno. Sve više se govori o ekoliški čistim plinskim kotlovima, vrijedni oko 70 miliona KM, a koji ne bi samo riješili grijanje u Zenici, već bi smanjili i zagađenje u gradu.

Fotoreporter agencije Patria ušao je u postrojenje gdje su smješteni kotlovi za zagrijavanje Zenice. Fotografije pogledajte u galeriji:

 

Podijelite članak