Francuska želi angažirati imame na vaspitanju zatvorenika

Ilustracija
Podijelite vijest

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve je izjavio da će Francuska razmotriti prijedlog da u zatvorima širom zemlje angažira “obučene” imame kako bi zatvorenike učili pravim vrijednostima islama i time spriječili njihov prelazak u redove radikalnih islamista.

Cazeneuve je u intervjuu za radio Europe1 kazao da je riječ o prijedlogu koji je reakcija na jučerašnje hapšenje francuskog državljanina koji je osumnjičen za prošlosedmični napad na Jevrejski muzej u Briselu.

“Mi moramo reagirati. Za početak ću predložiti angažiranje imama u zatvorima. Prijedlog ću Viijeću ministara dostaviti 25. juna i tražit ću da bude uvršten u mjere borbe protiv odlaska francuskih građana u rat u Siriju, koji je usvojen u aprilu”, kazao je francuski ministar MUP-a.

Dvadesetdevetogodišnji Francuz koji je jučer uhapšen u Marseilleu ocijenjen je kao “vuk samotnjak”, koji je od ranije poznat francuskoj policiji. Riječ je o mladiću koji je krajem 2012. godine izašao iz zatvora i tri sedmice kasnije otputovao u Siriju gdje je učestvovao u ratu kao “džihadista“.

U Evropu se vratio u martu ove godine.Francuska je u aprilu usvojila Mjere borbe protiv mreža koje šalju francuske državljane u rat u Siriji. U okviru toga se provodi 20-ak mjera poput savjetovališta za djecu i roditelje i sl.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je u aprilu izjavio da se pretpostavlja da u ratu u Siriji učestvuje 500 boraca iz Francuske. Belgijske vlasti pretpostavljaju da se u ratu u Siriji bori njihovih 200, a Velika Britanija 400 njihovih građana.

Američke obavještajne službe tvrde da je početkom rata u Siriji 2011. godine bilo oko 1.000 stranih boraca, a da je taj broj do 2014. godine porastao na 8.000.

federalna.ba/Anadolija