Portal 072info

Francuska želi angažirati imame na vaspitanju zatvorenika

Ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve je izjavio da će Francuska razmotriti prijedlog da u zatvorima širom zemlje angažira “obučene” imame kako bi zatvorenike učili pravim vrijednostima islama i time spriječili njihov prelazak u redove radikalnih islamista.

Cazeneuve je u intervjuu za radio Europe1 kazao da je riječ o prijedlogu koji je reakcija na jučerašnje hapšenje francuskog državljanina koji je osumnjičen za prošlosedmični napad na Jevrejski muzej u Briselu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mi moramo reagirati. Za početak ću predložiti angažiranje imama u zatvorima. Prijedlog ću Viijeću ministara dostaviti 25. juna i tražit ću da bude uvršten u mjere borbe protiv odlaska francuskih građana u rat u Siriju, koji je usvojen u aprilu”, kazao je francuski ministar MUP-a.

Dvadesetdevetogodišnji Francuz koji je jučer uhapšen u Marseilleu ocijenjen je kao “vuk samotnjak”, koji je od ranije poznat francuskoj policiji. Riječ je o mladiću koji je krajem 2012. godine izašao iz zatvora i tri sedmice kasnije otputovao u Siriju gdje je učestvovao u ratu kao “džihadista“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Evropu se vratio u martu ove godine.Francuska je u aprilu usvojila Mjere borbe protiv mreža koje šalju francuske državljane u rat u Siriji. U okviru toga se provodi 20-ak mjera poput savjetovališta za djecu i roditelje i sl.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je u aprilu izjavio da se pretpostavlja da u ratu u Siriji učestvuje 500 boraca iz Francuske. Belgijske vlasti pretpostavljaju da se u ratu u Siriji bori njihovih 200, a Velika Britanija 400 njihovih građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američke obavještajne službe tvrde da je početkom rata u Siriji 2011. godine bilo oko 1.000 stranih boraca, a da je taj broj do 2014. godine porastao na 8.000.

federalna.ba/Anadolija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME