Screenshot 3 61
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Francuski dizajner Thierry Gaugain potpisuje dizajn spektakularnog “staklenog” luksuznog voza koji će postati stvarnost.

Gaugain je poznat po svom radu na superjahtama među kojima je i jahta Venus duga 80 metara, koja je pripadala legendarnom vizonaru Steveu Jobsu. Ovog puta je u njegovom fokusu bio koncept luksuznog voza sa providnim zidovima, a svoj projekt je nazvao G Train.

Opisan kao “palača na točkovima”, voz će biti dug 400 metara i sastojat će se od 14 v agona. Svaki od njih će biti kao odvojena prostorija u velikoj palači, a sadržavat će sve, od prijemne sobe u centru, prostora za boravak, zabavu, druženja pa do salona. Krila voza se mogu transformisati u terase, a “tajni” vrt će također biti namijenjen opuštanju gostiju.

Eksterijer voza će biti napravljen od stakla, odnosno tehnologije koja će kontrolisati providnost. Staklena površina u unutrašnjosti će moći poslužiti i kao ekran, odnosno projektivati željeni krajolik ili ambijent.

Velika brzina nije u fokusu, nego zabavno i udobno putovanje.

Gaugain kaže da je voz namijenjen individualnom kupcu, a ne kompniji. Cijeli projekt košta 350 miliona dolara, a za proizvodnju će biti potrebno dvije i po godine. U vozu će biti dovoljno mjesta za oko 18 gostiju koji će prespavati u njemu, ali će u slučaju prijema i zabava moći primiti mnogo više ljudi.

Bit će napravljen za željeznicu u Evropi i SAD-u, a moći će se kretati brzinom do 160 km/h.

U procesu proizvodnje učestvovat će različiti eksperti uključujući švicarskog proizvođača vozova Stadlera, proizvođača stakla Saint-Gobaina i britansku inžinjersku firmu Ecklersley O’Callaghan.

Vozovi doprinose manjoj emisiji u odnosu na ostale načine transporta, a Gaugain se nada da će njegov voz nagovijestiti početak novog trenda relativno održivog luksuza.