Screenshot 1 47
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Francusko ministarstvo za zaštitu okoliša najavilo je da kreće u borbu protiv milijardi odbačenih opušaka koji zagađuju okolinu.

FIXGEHALT

Ministrica za zaštitu okoliša Francuske Barbara Pompili nedavno je izjavila da se 23 milijarde opušaka baci se u okoliš godišnje, što je ekvivalent 3 miliona olimpijskih bazena.

Brojke koje je Pompili iznijela vjerovatno će podići svijest među pušačima koji i dalje bacaju opuške na tlo, uprkos riziku od novčane kazne prošle godine sa 68 na 135 eura.

Ministarica je najavila da će duhanske kompanije sada biti finansijski povezane s prikupljanjem cigareta putem platforme “zagađivač plaća”, koja je danas pokrenuta. Ukupni troškovi čišćenja opušaka u Francuskoj su 100 miliona eura godišnje, koje trenutno uglavnom troše lokalne zajednice. Međutim, duhanske kompanije sada će morati doprinositi 80 posto ili 80 miliona eura godišnje.

LIDER

“Normalno je da proizvođači plaćaju, a ne naši porezi”, kazala je ministrica.

Potrošači će se moći obratiti duhanskim kompanijama da traže sredstva za osiguranje čišćenja, ali i prevencije finansiranjem kampanja podizanja svijesti ili postavljanjem pepeljara u javnim prostorima.

Ova odredba, koja bi trebala rasteretiti lokalne zajednice, a posebno gradske vijećnice, na snazi je ​​od 1. jula. Ovom odredbom vlada se nada da će za šest godina smanjiti količinu opušaka bačenih na tlo za 40 posto.