Franjić: Malim firmama je najteže, od nadležnih nismo dobili ništa

Podijelite vijest

Ekonomsko socijalno vijeće (ESV) za područje Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na 22. sjednici analiziralo je realizaciju interventnih mjera Vlade ZDK za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u privredi, sa težištem na završeni konkurs za dodjelu subvencije dijela plaće za mart privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, a na koji je pristiglo 2.000 prijava fizičkih i pravnih lica.

S tim u vezi, prekjučer je donesena prva odluka o odobravanju sredstava prvoj grupi aplikanata kojima će za mjesec mart biti isplaćena subvencija u visini 50 posto minimalne plaće za mart, a nova u nizu odluka o odobravanju subvencije bit će donesena sutra.

Naime, planirano je da se iduće sedmice raspiše javni poziv za isplatu punog iznos minimalne plaće za mjesec april.

Prema riječima Mirze Ganića, premijera ZDK, dogovoreno je da se javni poziv dodatno modificira  kako bi poslodavci dobili određena grant sredstva za finansiranje plaće.

– Ali da oni koji su već isplatili plaću za april to dokažu, a oni koji nisu isplatili plaću da u roku od osam dana opravdaju sredstva. To će ubrzati proces isplate, a s druge strane ćemo doći do brzih rješenja – kaže Ganić, dodajući da je dogovoreno da se korištenje subvencije za april omogući i autoškolama s obzirom na to da je naknadno, nakon konsultacija sa FUCZ-om, utvrđeno da je i njima bio zabranjen rad.

Uprkos donesenim mjerama, poslodavci u ZDK nisu zadovoljni, naprotiv. Potvrdio nam je to Vladimir Franjić, predsjednik Grupacije poslodavaca FBiH za ZDK.

– Nije usvojeno skoro ništa od onoga što smo tražili. Imali smo predsjedništvo i pripremni sastanak na kome smo kazali kakvi su naši stavovi, da ovo što je usvojen Korona-zakon ne valja ništa, zato što, maltene, nijedan prijedlog Udruženja poslodavaca koji je išao kao amandman nije usvojen – kaže Franjić.

Ističe da, u suštini, pokušavaju razgovarati sa nadležnima kako bi se pomogla privreda, međutim, mnoge stvari rade kako hoće. Prokomentirao je i doneseni Korona-zakon.

-Apsurdno je da jedini uvjet u svemu tome bude je li neko otpustio radnika ili nije. Kao poslodavac, u martu nisam nikoga otpustio, pa ni do 10. aprila, ali kada sam vidio da vlast u državi ništa ne poduzima, da ne mogu radnicima osigurati plaću, dao sam im otkaze, proglasio ih tehnološkim viškom i poslao ih na Biro – govori Franjić.

Prijedlog poslodavaca, napominje on, bio je da država da firmama novac koji sljeduje radnike s Biroa nakon otkaza.

– Država neće izgubiti ništa. Mi ćemo radnike vratiti nazad, tako preživjeti, a sa druge strane ti radnici će opet moći nešto raditi, a samim tim su u našim firmama, zaradit će se nešto, pa će kroz to država imati prihod više – ističe Franjić.

Zajedničko mišljenje Udruženja poslodavaca, zauzeto na pripremnom sastanku, a kada se radi o posljedicama pandemije koronavirusa, ističe Franjić, je da će male firme zbog ove situacije propadati.

-Malim firmama je najteže. Sistem se vraća na Korona-zakon, gdje piše onom ko ima 20 posto manji promet nego prošle godine bit će mu nadoknađeno. Ali, nije isto ako je firma imala 20 i 70 posto manji promet. S druge strane, dolazi u koliziju ono što rade u Kantonima, gdje će odobriti pomoć samo onima kojima je zabranjen rad. To nema nikakve logike – podvlači on.

Na kraju govori da su od svih zahtjeva upućenih prema nadležnima dobili veliko ništa, odnosno jedino olakšanje je smanjenje papirologije za subvencije i tu se priča završava.Volume 0%

Benzinske preuzele posao ugostitelja

Komentirajući apsurdnu situaciju da benzinske pumpe prodaju na hiljade kafa, a pri tom se ljudi okupljaju na njima, te su preuzele posao ugostiteljima kojima se ne dozvoljava prodaja napitaka putem šalter prodaje, Franjić ocjenjuje da to treba pothitno promijeniti.

– Trebalo bi ugostiteljima popustiti mjere, sa uvjetima kako je to učinjeno u zemljama regiona. U nekim stvarima smo strožiji od Hrvatske, gdje je dozvoljen rad ugostiteljima. Bolje da rade i prihoduju 20-30 posto, nego nikako. Ako benzinske pumpe to mogu raditi, to trebaju raditi i ugostitelji. To je aspurdno, da benzinske mogu, a ovi ne – kaže Fanjić.

Uvjeti za dodjelu subvencija

Zlatko Jelić, kantonalni ministar privrede, potvrdio je da pravna i fizička lica kojima je odobrena subvencija za mart neće morati dostavljati novu dokumentaciju za april, nego će biti dužni podnijeti samo zahtjev za odobravanje subvencije.- Uvjet za dodjelu subvencije je da nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 30. aprila te da su izmirili doprinose zaključno sa 29. februarom ove godine. Ministarstvo će službenim putem nastaviti provjeravati podatke kod Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, tako da nećemo finansijski opteretiti pravna i fizička lica – kaže Jelić.

AVAZ – D. PAŠALIĆ