Frankfurter Allgemeine Zeitung: Pronađena grobnica sa žrtvama genocida 200 kilometara od Srebrenice

srebrenica
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Njemački “Frankfurter Allgemeine Zeitung” je objavio tekst u kojem navodi kako DNK uzorci iz dosad najudaljenije masovne grobnice, locirane 200 kilometara od Srebrenici, otkrili da je riječ o dodatnim žrtvama genocida koji su počinili bosanski Srbi.

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” piše da je u novootkrivenoj masovnoj grobnici na jugu Bosne i Hercegovine pronađeno još žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine. 

– Kako je u srijedu saopćila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), grobnica je pronađena u blizini mjesta Kalinovik, 200 kilometara od Srebrenice. To znači da je to do sada najudaljenija masovna grobnica od Srebrenice – piše “FAZ”. I to je njena posebnost u odnosu na druge masovne grobnice.

Nova grobnica udaljena nekoliko kilometara od sela u kojem su “Škorpioni” pogubili šest zarobljenika

– Uzorci DNK-a s mjesta pronalaska uspoređeni su s genetskim uzorcima koje su dali rođaci žrtava. Forenzičari su pronašli podudaranja u ukupno deset slučajeva – dodaje FAZ navodeći da su uzorci proslijeđeni specijaliziranoj agenciji u Bosni i Hercegovini na službenu identifikaciju.

Prema riječima Metjua Holideja (Matthew Holliday), šef ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan, nova grobnica je udaljena samo nekoliko kilometara od sela u kojem su pripadnici paravojnih jedinica “Škorpioni” sredinom jula 1995. godine pogubili šest zarobljenika iz Srebrenice. Navedeno je i kako je snimak ove egzekucije prikazan kao dokaz na međunarodnim suđenjima.

FAZ se poziva na podatke Memorijalnog centra Srebrenica i navodi da je već pronađeno više od 90 masovnih grobnica žrtava masakra. Istražitelji vjeruju da su mnoga tijela kasnije iskopana iz primarnih masovnih grobnica i pokopana na novim mjestima kako bi se prikrio zločin.

Izmiješani posmrtni ostaci

– Lokalitet Kalinovika predstavlja prvu masovnu grobnicu povezanu s genocidom u Srebrenici iz jula 1995. godine koja je ekshumirana nakon ekshumacije u Kozluku u aprilu 2016. godine – izjavio je Holidej.

Prema navodima Međunarodne komisije za nestale, organi BiH su uz pomoć stručnjaka za forenziku ICMP-a započeli ekshumaciju 31. maja 2021. godine. Ekshumirani posmrtni ostaci su bili u velikoj mjeri izmiješani, razasuti na području velike površine i prekriveni zemljom i građevinskim otpadom. Na posmrtnim ostacima su se vidjeli znakovi pogubljenja po kratkom postupku. Na lokalitetu su pronađeni povezi za ruke, stoji u saopćenju ICMP-a.

Postupak ekshumacije je okončan 22. juna 2021. godine.