Portal 072info

Fuad Kasumović traži elektronsko glasanje

U Zenici je na lokalnim izborima u oktobru prošle godine bilo čak 4.600 nevažećih listića. Zbog toga su otišle prijave tužilaštvu od pobjednika u utrci za gradonačelnika Zenice, nezavisnog kandidata Fuada Kasumovića, drugoplasiranog Eldina Vrače i njegove Snage centra, ali i Demokratske fronte.

Iako je bilo mnogo onih koji su, da se ne bi zloupotrijebio njihov glas, poništavali listić, 4.600 takvih listića je zaista previše da bi se prihvatilo takvo objašnjenje.

Fuad Kasumović dva dana nakon izbora predao je prijavu tužilaštvu i policiji zbog izborne prevare. Godinu kasnije proziva SDA, HDZBiH i SNSD da godinama pobjeđuju “zahvaljujući tom netransparentnom procesu”, te dodaje da se zalaže za elektronsko glasanje.

– Ne vidim nikakvog razloga da se ne uvede elektronsko glasanje. To je jeftina investicija i imali bismo u roku od sat rezultate izbora. Imao sam posmatrače na svakom biračkom mjestu u Zenici. Bio sam 20 godina u glavnom izbornom štabu SDA, u toj ad hoc komisiji i sve prevare ovog svijeta sam znao. Ja sam taj dan pokušao spriječiti prevare. Angažovao sam ljude i platio svojim parama. Imam informaciju iz Gradske izborne komisije da su pokušali da to promijene, ali su shvatili da je velika razlika u moju korist i da je nemoguće to promijeniti, pa su na kraju odustali, ističe Kasumović.

Dodaje da moramo biti svjesni kako je izborna krađa jedan od glavnih alata vladajućih stranaka da ostanu na vlasti.

– Kad se birališta zatvore, tada je glavni dio izbora. Tad se ti listići na razne načine križaju. Ako je neko samo mene zaokružio, dodaš još jednog kandidata. Te partije postoje skoro 30 godina i imaju obučene ljude za to. Grad Zenica će kupiti ako treba opremu za elektronsko glasanje za Zenicu, za sva birališta i pokloniti to Izbornoj komisiji. Samo da se poštuje volja naroda, zaključuje Kasumović.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box