adis saric deminer odsteta fucz juni12
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Kantonalni sud u Mostaru donio je drugostepenu presudu prema kojoj je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za bolest deminera Adisa Sarića, te mu na osnovu nematerijalne štete mora isplatiti 55.678 KM.

Općinski sud u Mostaru 5. septembra 2019. godine donio prvostepenu presudu, kojom je Federalna uprava civiline zaštite odgovorna za bolest Adisa Sarića. Prema provstepenoj presudi FUCZ je morala Sariću isplatiti 65.330 KM. Međutim, Kantonalni sud u Mostaru u konačnoj presudi, preinačio je to u 55.678,00 KM.

Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini, piše N1.

Federalna uprava donijela je odluke kojime upućuje svoje deminerske timove tokom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud.

Prema sudskom iskazu, Adis Sarić je objasnio da je poslije poplava išao na vježbu FUCZ-a u Crnu Goru gdje je boravio u lošim uslovima, nakon čega je osjetio jaku prehladu.

Mjesec dana kasnije dolazi u KB Safet Mujić u Mostar gdje mu se dijagnosticira apsces mozga, navodi se u prvostepenoj presudi Općinskog sud u Mostaru. Prema ocjeni vještaka Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60 posto.

A na pitanje na šta mu se odrazila bolest, on odgovara:

“Ekstremiteti, ruka i noga, lijeva strana lica, govor, vid lijevog oka, epilepsija, fotoepilepsija i hempareza”, pojasnio je Sarić za N1.

“Tuženik (FUCZ) je prema ugovoru od 26. maja 2014. godine, po hitnoj proceduri kupio polumaske 3M-6200, filter 3M-ABEK, naočale 3M – 2890A, zaštitno odijelo 3M-4515 jednokratno i zaštitne rukavice, koje su koristili sudionici akcija uklanjanja posljedica poplava, a koja oprema prema nalazu i mišljenju vještaka zaštite na radu Ahmeta Divoša nije bila adekvatna oprema (maske nisu imale adekvatne filtere, niti su imali adekvatne zaštite za šake) za posao koji su radili (uklanjanje leševa uginulih životinja) te su uslijed toga bili izloženi mogućnosti zaraze”, navodi se u presudi.

Također sud je odbacio i iskaz trenutno suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, koji je bio svjedok u ovom postupku.

“Pravilno prvostupanjski sud nije prihvatio iskaz svjedoka Fahrudina Solaka koji je tvrdio da zaposlenici FUCZ, pa tako ni tužitelj prlikom sudjelovarja u tim akcijama nisu bili izloženi nikakvom štetnom djelovanju zarazom, otrovom i da nije bilo animalnog otpada, nego samo ugušene, utopljene životinje, što nije bio izvor zaraze i opasnosti za ljude.

Da stanje nije tako kako ga prezentira ovaj svjedok potvrđuje vještak infektolog Ednan Drljević, koji je na temelju fotodokumentacije zaključio da su tužitelj i drugi koji su sudjelovali u uklanjanju leševa bili totalno neadekvatno sa medicinskog aspekta opremljeni za asanaciju leševa, da obične maske smanjuju broj bakterija, ali ih propuštaju, te da je tužitelj mogao doći u kontakt sa anaerobnim bakterijama iz leševa životinja”, piše u drugostepenoj presudi”, piše u drugostepenoj presudi.