FUCZ nastavio s podjelom respiratora, nijedan nije verifikovan

ff 127

Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) nastavila je s podjelom  kineskih respiratora  koje je u Bosnu i Hercegovinu uvezla “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića po cijeni od 10,5 miliona KM.

Ovu nabavku mjesecima istražuje Tužilaštvo BiH, a kako smo danas objavili, optužnica samo što nije podignuta.

Ukupno 16 respiratora podjeljeno je danas  Kantonalnoj bolnici u Zenici i Općoj bolnici u Tešnju, tačnije 12 je dobila zenička, a četiri tešanjska bolnica.

No, kao ni ukupno 34 koja su podjeljena UKC Tuzla i KCUS u Sarajevu, još uvijek nisu verifikovani. Tek nakon verifikacije bit će utvđeno da li su ispravni. Ranije je tokom podjele bolnicama u Sarajevu i Goraždu utvrđeno da imaju sistemsku grešku. 

Sada se opet nasilu pokušavaju podjeliti, putem firme iz Srbije, koja da sve bude indikativno ovaj posao radi besplatno. Ranije nisu bili ni ovlašteni za instalaciju ovih uređaja.

No Zakon je jasan:

“U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Sluzb glasnik BiH 19/01) svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva se MORA verifikovati od strane laboratorije imenovane od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH.  Koristenje mjerila iz zakonskog mjeriteljstva (u ovom slučaju respiratora) bez verifikacije je krsenje zakonskih odredbi. Svako mjerilo koje nije verifikovano se smatra neispravnim”

Avaz