1 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Ponajbolji igrač Štutgarta Silas Vamangituka (Wamangituka) zapravo se zove Silas Katompa Mvumpa, priznao je nedavno fudbaler iz Konga ljudima u njemačkom klubu. Napadač njemačkog tima nedavno se u klubu povjerio da je bio žrtva prevare svog nekadašnjeg agenta i da se uopće ne preziva Vamangituka. 

Zvaničnici u Stuttgartu napisali su danas u saopštenju da je pravo ime igrača Silas Katompa Mvumpa i da je rođen 6. oktobra 1998. u Kinšasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo. To znači da je godinu dana stariji nego što su u početku mislili. Lažni identitet navodno je izmislio Silasov bivši agent koji je tada 19-godišnjeg fudbalera odveo u Pariz te mu tamo promijenio prezime i datum rođenja. 

Iz Štutgarta vjeruju da je to napravljeno kako bi se fudbalera “oslobodilo” njegovog matičnog kluba, te kako ne bi morali plaćati odštetu. Klub je već obavijestio Njemačku fudbalsku ligu (DFL) i Njemački fudbalski savez (DFB), a čelnici tima sa Mercedes-Benz Arene se nadaju da će Silas dobiti novu licencu.

– Proveo sam posljednjih nekoliko godina u strahu, brinuo sam se i zbog svoje obitelji u Kongu. Otkrivanje svoje priče bio mi je težak korak – rekao je Silas, fudbaler koji je u Štutgart stigao 2019. godine iz francuskog drugoligaša Paris FC, a jedan period je sarađivao sa bivšim selektorom reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmedom Baždarevićem.