Portal 072info

Fudbaleri BiH protiv Izraela igrat će na stadionu “pravog cioniste”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stadion “Sammy Ofer” u Haifi na kojem će fudbalska reprezentacija Izraela 16. novembra igrati protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacija za EURO 2016 jedan je do najljepših na Bliskom istoku, javlja Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Moderni stadion kapaciteta je 30.874 sjedećih mjesta. Otvoren je 27. avgusta 2014. godine dok je njegova izgradnja koštala ukupno 530 miliona izraelskih šekela. Osim nacionalne selekcije na ovom stadionu svoje domaće utakmice igraju još dva izraelska kluba, Maccabi Haifa i Hapoel Haifa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Inače, stadion je dobio ime po bogatom izraelskom privredniku Sammy Oferu, koji je sam donirao 20.000.000 dolara za izgradnju stadiona, odnosno oko 20 posto ukupnih troškova, i nazvao ga po sebi, što je bio uslov za donaciju. Bio je filantropista i jedan od najbogatijih ljudi u Izraelu iako je većinu života proveo van zemlje, a biznisom je upravljao iz Monte Carla u Monaku.

Ugledni magazin “Forbes” je 2011. godine imovinu Ofera i njegovog brata procijenio na 10,3 milijardi dolara, čime je proglašen za najbogatijeg Izraelca. Ofer je imao jednu od najvećih privatnih brodskih kompanija u svijetu u vrijednosti od dvije milijarde funti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sammy Ofer, rođen je 22. februara 1922. godine u Rumuniji, a sa porodicom je 1924. godine izbjegao u tadašnju Palestinu gdje su se nastanili u gradu Haifi. Preminuo je 3. juna 2011. Godine u Tel Avivu.

Nakon njegove smrti, premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je da je Ofer dao veliki doprinos izraelskoj ekonomiji i društvu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ofer je bio pravi cionista”, kazao je tom prilikom Netanyahu, piše Anadolu Agency.

– Veliko interesovanje za meč –

U Haifi i cijelom Izraelu vlada ogromno interesovanje za predstojeću utakmicu sa BiH. Igrače selekcije jedinog debitanta sa Mundijala u Brazilu u Haifi očekuje paklena atmosfera, jer će stadion, sada je već izvjesno, biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Do juče je prodano preko 23.000 ulaznica za meč kvalifikacija za EP. U Fudbalskom savezu Izraela očekuju da će prodati i mali, preostali dio karata za „okršaj“ sa BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Utakmica četvrtog kola grupe „B“ kvalifikacija za EURO 2016 između Izraela i BiH odigrat će se 16. novembra sa početkom u 21:45 po lokalnom, odnosno 20:45 sati po srednjoevropskom vremenu.

|Agencija Anadolija|


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME