Fule: Zaključiću svoj angažman o pitanju Sejdić-Finci

Fule: Zaključiću svoj angažman o pitanju Sejdić-Finci
image

SARAJEVO – “Ja nisam zakazao već vaši političari, oni nisu uspjeli. Oni nisu iskoristili ono što smo im mi ponudili, da riješe ovo važno pitanje. Iscrpio sam svu svoju volju za ovaj proces, ali to ne znači da političari i institucije u BiH ne trebaju nastaviti sa radom na implementaciji presude u predmetu ‘Sejdić – Finci’,” rekao je evropski povjerenik za proširenje Štefan Fule na konferenciji za novinare nakon jučerašnjih i današnjih sastanaka sa predstavnicima vodećih političkih stranaka u BiH i predstavnicima bh. institucija u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency.

On je još jednom naglasio da Evropska unija ne može primiti BiH kao članicu, pa onda rješavati njene probleme, dodavši kako je “implementacija presude u predmetu ‘Sejdić – Finci’ samo jedan u nizu koraka koje BiH treba učiniti na svom evropskom putu”.

“Zaključio sam svoj angažman po pitanju implementacije presude ‘Sejdić – Finci’, i o tome sam informirao političke lidere, Catherine Ashton, a naredne sedmice će o tome informirati i generalnog sekretara Vijeća Evrope”, poručio je Fule nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Nerminom Nikšićem.

Osvrnuvši se na sinoćnji sastanak sa liderima vodećih političkih stranaka u BiH, evropski povjerenik za proširenje je istakao kako je kroz cijeli proces uočio trud “koji ulažu neki učesnici, dok drugi pričaju, ali ne pokazuju nikakav trud”.

Inače, Fule se danas, drugog dana boravka u Sarajevu, prije sastanka sa Bevandom, Cvijanović i Nikšićem, sastao i sa predstavnicima civilnog društva, uključujući i članove plenuma građana Tuzle i Sarajeva, pozvavši političare u BiH da ne ignorišu zahtjeve građana.

“Sada je ponovo vrijeme da institucije BiH rade na ovom pitanju (implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić – Finci’, op.a.). BiH će ostati i idalje u takvoj situaciji da krši međunarodne obaveze koje je preuzela. Sramno je za političare u BiH da nisu uspjeli, jer ostatak regije ide prema Evropskoj uniji, a bh. građani pozivaju političare da pokažu odgovornost”, naglasio je Fule.

Istakavši kako ova njegova posjeta ne predstavlja i kraj angažmana s BiH, on je kazao da će sada sa institucijama raditi predstavnici Vijeća Evrope i Vijeća za vanjske poslove pri VE.

Dodao da su se sada pojavile tri nove inicijative koje će predstavljati dobrobit za građane i državu. Prva inicijativa u vezi je sa programom Evropske komisije koji će biti implementiran u cijeloj regiji, a fokusira se na jačanje ekonomskog upravljanja te će BiH biti jedna od prvih zemalja koja će benefitirati od tog novog pristupa. Druga inicijativa predstavlja Fuleov prijedlog za formiranje zajedničke radne grupe BiH i EU, koja će imati za cilj ubrzavanje implementacije projekata koje finansira EU u BiH.

“Imamo projekte u vrijednosti 210 miliona eura koji su aktuelni i fond od 250 miliona eura za projekte koji trebaju biti zaoočeti. Moramo ubrzati te projekte. Trebaju postojati jasne socijalne i ekonomske beneficije od tih projekata u vidu podrške za mala i srednja preduzeća, bržeg procesuiranja slučajeva na sudovima i efikasnije upotrebe novca budžetsih korisnika”, kazao je evropski povjerenik za proširenje.

Treća inicijativa će biti prijedlog da se proširi strukturalni dijalog o pravosuđu te započinjanje nekih elemenata iz Poglavlja 23 koji su važni za BiH.

“Pri tome mislimo prvenstveno na borbu protiv korupcije. U ovo planiramo uključiti i civilno društvo i sastanak o ovom pitanju biće održan početkom marta u BiH”, kazao je Štefan Fule, i dodao: “Obraćam se onima koji su na miran način odlučili da skrenu pažnju na neka pitanja sa kojima se BiH trenutno suočava i koja trebaju biti riješena. Aktivnosti koje sam pomenuo ne trebaju pomoći samo da se strukturalni dijalog proširi, već se odnose i na upotrebu IPA fondova, kao i za aktivnu interakciju sa predstavnicima civilnog društva. To će biti naš najbolji doprinos da se suočite sa izazovima i problemima koje imate na najefektivniji i najkonstruktivniji način.”

Anadolija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica