Funkcioneri u BiH prećutkuju poklone

Funkcioneri u BiH prećutkuju poklone

Samo dva funkcionera BiH za posljednje tri godine u skladu sa Zakonom o sukobu interesa BiH prijavila su da su primila poklon vredniji od 200 KM.

Da je praktično nemoguće da funkcioneri u BiH ne primaju poklone govore i podaci iz regiona, gdje zvaničnici prijave i preko stotinu darova.
“To nije moguće. Komisija za sprečavanje sukoba interesa obavijestiće sve institucije i tražiti podatke da li su ili nisu primili poklone. To ću tražiti, a osnovni princip u demokratskim društvima je da pokloni koje primaju funkcioneri moraju biti prijavljeni”, rekao nam je Lazar Prodanović, potpredsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa.

Iako je javna tajna da gotovo svi funkcioneri od zvaničnih delegacija nekih zemalja ili institucija na poklon dobijaju određene stvari čija vrijednost rijetko kada bude manja od 200 KM, izabrani i imenovani zvaničnici to, po svemu sudeći, ne prijavljuju.

Kako su nam ispričali u nekim od institucija BiH, ti pokloni uglavnom budu izloženi u kabinetima zvaničnika ili u holovima institucija koju ti zvaničnici predstavljaju, ali priznaju da rijetko kada obavještavaju Centralnu izbornu komisiju BiH o tome.

Prema zvaničnim informacija, samo su Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, prijavili da su od Uprave za indirektno oporezivanje BiH povodom jubileja 10 godina postojanja dobili po zlatnik.

Naime, prema Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Centralna izborna komisija BiH bila je obavezna voditi registar poklona koje su zaprimili i na zakonom propisan način prijavili izabrani i imenovani zvaničnici i savjetnici.

Na poslaničko pitanje Aleksandre Pandurević, poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ko je sve i koje poklone primio u periodu od 1. januara do 1. februara 2014. godine, iz CIK-a je stigao odgovor da su oni registar bili obavezni voditi do 19. novembra prošle godine, kada su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa te da je nakon toga ta nadležnost prenesena na Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa.

“U periodu od 1. novembra 2011. do 19. novembra 2013. godine CIK-u nije dostavljena niti jedna informacija od nadležnih institucija o prijemu poklona”, rekli su u CIK-u, podsjećajući da su nakon 19. novembra prošle godine dobili dvije prijave tih poklona, ali da su ih odmah proslijedili Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa.

Te dvije prijave odnose se na Ministarstvo finansija i trezora BiH i Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH, odnosno na pomenute zlatnike koje su dobili Špirić i Bevanda.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH rekli su nam da su prilikom prijave poklona, odnosno zlatnika kojeg je dobio Špirić, naišli na niz problema jer CIK nije želio primiti prijavu pravdajući se time da više nisu nadležni za to.

“Na kraju smo faksom CIK-u prijavili poklon, a šta su oni uradili s tim ne znamo”, rekli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Nezvanično saznajemo da je i ranije, odnosno u 2005. godini bilo pokušaja da se napravi registar primljenih poklona, ali da to nikada nije završeno.

Kada su u pitanju zvaničnici iz regiona, Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, prijavio je da je prošle godine dobio 115 poklona, između ostalih i skupocijeni ručno rađeni kraljevski tepih, poklon šeika Muhameda, te stoni sat Džozefa Bajdena.

Ivica Dačić u mandatu premijera Vlade Srbije prijavio je da je prošle godine dobio 32 poklona, kao što su vaze, ritualne maske, karte, činije, skulpture, replike kovanog novca i tako dalje.

Slično je i u Hrvatskoj, gdje su državnici, pa čak i parlamentarci prijavili stotine poklona koje su dobili od zvaničnih delegacija, dok u Crnoj Gori to nije slučaj s obzirom na to da je prijavljeno da je u toku prošle godine primljeno svega desetak poklona, što je ipak daleko više nego što je to slučaj u Bosni i Hercegovini.

Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica