FUP lišio slobode više osoba zbog računarske prevare i pranja novca

211006 cyber
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, danas su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i Ministarstvom unutrašnjih poslova USK uhapsili sedam osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “računalna prevara” i “pranje novca”.

Slobode su lišene osobe inicijala S.R. (1982.), M.Š. (2000.), D.K. (1980.), D.J. (1980.), A.M. (1987.), M.B. (1980) i E.H. (1985.).

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje spomenute osobe koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koja će biti korištena u postupku. Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih krivičnih djela.

Navedene osobe se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi računarskom prevarom metodama socijalnog inženjeringa i “phishinga” preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju tog krivičnog djela, saopćeno je iz FUP-a.

GODISNJICA
MARKETING