FUP se “zapetljao” u tenderu: Nabavljaju 11 vozila, a nemaju za to novca?!

23.11.2020., Mostar, Bosna I Hercegovina - U velikoj akciji Federalne uprave policije "Inpact" privedeno je sedam osoba nakon sto je pretreseno devet lokacija na podrucju grada. Uhiceni se sumnjice za djela organiziranog kriminala poput pranja novca, iznude i otmice. rrPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Federalna uprava policije (FUP) na čelu sa akutelnim čelnikom Ensadom Kormanom, koji je generalni inspektor policije, prema istraživanju Fokusa, doslovno se zapetljala u tenderskom postupku nabavke 11 službenih vozila.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ovaj tender, koji je podijeljen na lotove, ima ukupnu vrijednost (bez PDV-a) od 358.973 KM. Raspisan je 30. septembra prošle godine, a 21. novembra je kao najpovoljniji ponuđač izabran Guma M d.o.o. Mostar.

Na izbor ovog ponuđača zbog niza neregularnosti se žalila firma Lada Auto d.o.o. Banja Luka, a Ured za razmatranje žalbi BiH je odlukom od 29. decembra 2022. zaista i utvrdio kršenje zakona. Poništio je tender i dao je upute FUP-u da postupak okonča u skladu sa ovim rješenjem.

Komisija FUP-a je 19. januara ove godine predložila da se cijeli postupak poništi s obrazloženjem da za ovaj tender sada uopće nemaju novca, odnosno jer se radi o budžetskim sredstvima odobrenim u 2022. godini koja se ne mogu prenijeti i koristiti u 2023. godini.

I na ovu odluku se ponovo žalila firma Lada Auto iz Banje Luke, pa je Ured za razmatranje žalbi BiH 3. marta donio rješenje da je ponovo prekršen Zakon o javnim nabavkama. Dat je nalog FUP-u da ga provede, iako se ova policijska agencija našla u situaciji da za provođenje tendera nema novca.

Rješenje Ureda za žalbe o neregularnom tenderu 29.12.

U obrazloženju svog rješenja Ured za razmatranje žalbi BiH navodi da je FUP samim pokretanjem postupka bio dužan osigurati finansijska sredstva i nakon okončanja postupka „jer bi u suprotnom temeljni postulati pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja ponuditelja bili ugroženi“.

Najnovija odluka Ureda za žalbe od marta 2023.

https://9e8c6fa1ecb014b5fbc256a278a0db0a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Inače, u prethodnom rješenju Ureda za razmatranje žalbi BiH kojim je zbog neregularnosti poništen tender FUP-a, između ostalog, je konstatovano da je FUP nezakonito ocijenio ponudu firme Lada Auto neprihvatiljivom. Dodatno, utvrđeno je da sama ponuda firme Guma M, koja je na kraju izabrana, nije bila u skladu sa tenderskom dokumentacijom.