FUP: Tri osobe iz Zenice osumnjičene za zloupotrebu položaja i procjene

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu  poduzimali mjere i radnje u vezi osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom “Zoupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Zloupotreba procjene”.

Federalna uprava policije je jučer nadležnom tužilaštvu podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv tri osobe inicijala N.K. (1955.), A.T. (1968.) i M.M. (1966.) koji se sumnjiče da su iskoristili službena ovlaštenja suprotno odredbama Statuta pravnog lica “NN Company” d.o.o. Zenica, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnom licu “EU Exsplosive” d.o.o. Zenica, na način da su zaključivali više štetnih ugovora o preuzimanju kompletnog mobilnog postrojenja od pravnog lica “NN Company”, kao i proizvodnog i prodajnog procesa.

Na opisani način je pravna osoba “EU Exsplosive” steklo protupravnu imovinsku korist od cca. 1.500.000 KM, a za koji iznos je istovremeno oštećeno pravna osoba “NN Company”. Pored toga, na opisani način je također nanesena materijalna šteta pravnoj osobi “NN Company” od 10.403.610,25 KM.

Zajednički istražni tim Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona nastavlja aktivnosti na ovom predmetu, saopćeno je iz FUP-a.