FUZIP: Zabranjen uvoz krompira iz Poljske jer ne ispunjava fitosanitarne uslove

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Federalna fitosanitarna inspekcija zabranila je na graničnom prelazu Domaljevac-Bosanski Šamac uvoz 23.100 kilograma merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske jer ne ispunjava fitosanitarne uslove.

Kako je saopćeno iz FUZIP-a, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da pošiljku merkantilnog krompira ne prati ispravan i važeći fitosanitarni sertifikat, odnosno ne posjeduje propisane dopunske izjave zbog čega pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz.

Na istom graničnom prelazu zabranjen je uvoz i četiri drvene palete za transportovanje dijelova za auto-industriju iz Francuske, jer je utvrđeno da pošiljka drvenog materijala ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove, odnosno nije tretirana i označena u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Propisano je da drveni materijal za pakovanje koji je proizveden od okorarnog drveta mora biti podvrgnut tretiranju, odnosno propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da se unište štetni organizmi.

Naloženo je vraćanje kako krompira, tako i paleta pošiljaocu, odnosno njihovo uništavanje na propisan način, u slučaju da povrat nije moguć.

Klix