sa gajic sot sad 2 321121 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Ognjen Gajić, jedan od vodećih ljekara pulmologa, intenzivista na čuvenoj Klinici Mayo u Rochesteru ( Minessota, SAD), u razgovoru za N1 upozorava da su u američkim bolnicama trenutno hospitalizovane samo nevakcinisane osobe te šalje poruku svim Bosancima i Hercegovcima zašto je vakcinacija važna.

FIXGEHALT

Poznato je da u SAD-a broj novozaraženih Delta sojem svakodnevno obara rekorde, u ovisnosti od države do države, gdje su stope vakcinacije najmanje.

Sjedinjene Države prednjače u svijetu po broju oboljelih od koronavirusa i smrtnih slučajeva od posljedica te bolesti.

Vakcina obavezna za sve zdravstvene radnike

LIDER

N1: Kakva je situacija sa zarazom Delta sojem na Vašem Odjeljenju za plućnu medicinu na Klinici Mayo u Minnesoti ?

Dr.Gajić: U kliničkoj praksi se ne mjere pojedini “sojevi”. Epidemiološki podaci ukazuju da je svuda u svijetu sada predominantan takozvani Delta soj. Ovdje u državi Minnesota, gdje je vakcinisano oko 70% stanovništva mi srećom nemamo veći broj zaraženih u bolnici još od zime i živi se normalno bez restrikcija. U Mayo bolnicama u Floridi i Arizoni imaju veći broj slučajeva, u tim državama je procenat vakcinisanih znatno manji. Važno je naglasiti da je vakcina sada obavezna za sve zaposlene na Mayo klinici.

N1: Da li su ugroženi isključivo nevakcinisani, možete li govoriti o osnovnim simptomima?

Dr.Gajić: Da, u bolnici i u jedinicama intenzivnog liječenja su isključivo nevakcinisani. Simptomi su isti kao i ranije, određeni broj bolesnika dobije tešku obostranu upalu pluća sa potrebom za kisikom, intenzivnom njegom i ponekad smrtnim ishodom.

Zašto se trebamo vakcinisati?

N1: Šta biste poručili Bosancima i Hercegovcima – zašto se vakcinisati ?

Gajić: Najvažnije je da sada najzad ima dovoljno cijepiva. Naučna istraživanja, kliničko iskustvo i zdrav razum pokazuju da je masovna vakcinacija neophodna. Vakcine skoro 100 postotno sprječavaju teže oblike bolesti i smrt, besplatne su, dostupne, a sporedni efekti su iznimno rijetki.