Portal 072info

Galijašević: Zenički sajmovi velika prilika za širu privrednu saradnju

Na ovogodišnjim, danas otvorenim sajmovima ZEPS i ZEPS Intermetal, predstavljeni su i brojni proizvođači  iz Zeničko-dobojskog kantona, koji su jedni od nositelja privrednog razvoja ovog kantona.

Ovogodišnji sajam oni dočekuju u značajno povoljnijem privrednom ambijentu u odnosu na prošlogodišnji, jer privreda Zeničko-dobojskog kantona bilježi dobre rezultate.

– Ekonomski pokazatelji privrede u kantonu su ohrabrujući, industrijska proizvodnja je u porastu, a mi smo kanton s najvećim izvozom u FBiH i pokrivenost uvoza izvozom je 88,3 posto. Opredjeljenje i cilj Vlade ZDK-a je stvaranje što povoljnijeg ambijenta za privređivanje i podizanje konkurentske sposobnosti naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu. Činimo to kroz konkretne programe i projekte, a Vlada ima usvojene programe i mjere za stvaranje što povoljnijeg ambijenta i sve realizujemo kroz programe poticaja u privredi, poljoprivredi i zapošljavanju, što u koordinaciji s Vladom FBiH i općinama kantona daje odlične rezultate – kaže premijer Vlade ZDK-a Miralem Galijašević.

Osnovni motiv realizacije programa i projekata je podsticanje za nova zapošljavanja i otvaranje novih radnih mjesta, a to je i jedan od osnovnih ciljeva svih podsticaja koji se daju privrednicima i građanima. Sajam ZEPS pokazuje da se veliki broj domaćih izlagača bavi proizvodnom djelatnošću i da imaju jasne programe i projekte koji privlače pažnju partnera i imaju priliku da plasiraju svoje proizvode na nova područja.

– Vizija ove vlade je da Zeničko-dobojski kanton postane savremena evropska regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim potencijalima, te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu – istakao je Galijašević tokom posjete 24. sajmu ZEPS i ZEPS Intermetal.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box