Gates: Ako išta pobije preko deset miliona ljudi, to će prije biti virus nego neki rat

bill gates 302647 750x422 1
UNSPECIFIED - JUNE 24: In this screengrab, Bill Gates speaks during All In WA: A Concert For COVID-19 Relief on June 24, 2020 in Washington. Getty Images/Getty Images for All In WA/AFP
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Suosnivač Microsofta Bill Gates, upozorava na nemilu budućnost u kojoj nas čekaju slični scenariji poput ovog s koronom.

“Ako u idućih nekoliko desetljeća išta pobije preko deset miliona ljudi, onda će to prije biti zarazni virus nego neki rat”, upozorio je Gates tokom Ted Talka 2015. te nadodao da smo “…svi ulili premalo sredstava u sisteme koji mogu zaustaviti epidemiju. Drugim riječima – mi za nju jednostavno nismo spremni”.

Gates je u nekoliko navrata požurivao svjetske vlade da porade na sprečavanju širenja budućih zaraza i pandemija koje će, predviđa, biti smrtonosnije od ove sadašnje. 

“Dok svijet odgovara na izazov koji predstavlja virus što se munjevito mijenja, potreba za alatima koji će spasiti živote nikad nije bila veća”, rekao je Gates prošle sedmice.

“Naša iskustva u prošlih 20 godina naučila su nas da rano ulaganje u istraživanje i razvoj mogu spasiti živote i spriječiti najgore scenarije. Prije pet godina, nakon epidemije ebole i virusa Zika, naš fond je pomogao pokrenuti CEPI. Danas povećavamo našu posvećenost ovom poduhvatu i ulažemo još 150 miliona dolara kako bi CEPI-ju pomogli razviti sigurna i učinkovita cjepiva protiv novih varijanti koronavirusa te se pripremiti za, ili čak zaustaviti, sljedeću pandemiju.”

Tokom drugog intervjua, ovaj put s Derekom Mullerom na njegovom kanalu na YouTubeu, Gatesu je postavljeno pitanje o nadolazećim izazovima za čovječanstvo. 

“Jedan od njih su klimatske promjene”, rekao je Gates, dodavši:

“Svake godine susretat ćemo se sa sve većim brojem žrtava i on će u jednom trenu premašiti gubitke koje smo imali tokom pandemije.”

“Još jedna stvar vezana uz pandemije o kojoj ljudi baš ne vole govoriti je bioterorizam. Dakle destruktivni potencijal koji imaju pojedinac ili organizacija koji mogu proizvesti virus. Tim rečeno, šanse da se susretnemo s nečim takvim puno su veće od prirodno nastalih virusa poput ovog”, zaključuje Gates.